Schab w sosie chrzanowo-musztardowym

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • bulion wołowy

    250 ml
  • schab bez kości

    4 plastry
  • śmietana 18 proc

    3 łyżki
  • chrzan

    2,5 łyżeczki
  • mąka

    2 łyżki
  • Musztarda chrzanowa Prymat

    1 łyżeczka
  • Zioła prowansalskie suszone Prymat

    do smaku
  • Papryka słodka mielona Prymat

    do smaku
  • sól

    do smaku
  • pieprz

    do smaku
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Sposób przygotowania:

Plastry schabu rozbijamy delikatnie np. przez folię. Następnie nacieramy je z obu stron solą, pieprzem, papryka słodką i ziołami prowansalskimi. Ostawiamy na 30 minut. Po tym czasie schab podsmażamy na rumiano z obu stron. Plastry schabu wyjmujemy z patelni, a do powstałego tłuszczu wlewamy bulion i dodajemy chrzan i musztardę- mieszamy. Śmietanę mieszamy z mąką i dodajemy do bulionu szybko mieszając, sos chwilkę gotujemy aż do zgęstnienia. Następnie wkładamy plastry schabu i dusimy je w sosie pod przykryciem około 30 minut. Zdejmujemy pokrywkę i odparowujemy nadmiar płynu aż do uzyskania żądanej konsystencji sosu.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
noninka77 19.04.2013 19:35
super.....może jutro zrobię:)
Marta11 03.04.2013 16:03
oj smacznie wyglada:)
Konczi 03.04.2013 16:02
musiał być pyszny

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat