Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Schab w sosie cebulowo-pieczeniowym

2.0
(10)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

schab bez kości 700 g
cebula biała 3 średnie
sos pieczeniowy spod łopatki wp
Pieprz czarny mielony Prymat
Kucharek przyprawa uniwersalna
mąka pszenna
gęsi tłuszcz 1 łyżka
Liść laurowy suszony Prymat 2 szt.
Ziele angielskie całe Prymat 3-4 kulki

Przepis i sposób przygotowania na: Schab w sosie cebulowo-pieczeniowym

Kroki postępowania

1
Schab pokroić w dość cienkie plasterki.
Cebulę posiekać drobno i usmażyć na rumiano na gęsim smalcu.
Z patelni zdjąć cebulę i na średnio rozgrzanej ułożyć kotleciki - obsmażyć z obu stron, ale tylko do ścięcia się mięsa.
Krok 1 - Schab w sosie cebulowo-pieczeniowym foto
2
Przełożyć do garnka, zalać gorącą wodą, dodać ziele angielskie, liście laurowe oraz nieco warzywnej przyprawy uniwersalnej. Poddusić ok. 45 minut, dodać sos pieczeniowy (spod pieczonej łopatki) - gotować do miękkości mięsa.
Na koniec dodać obsmażoną cebulę i podgotować jeszcze ok.15 minut.
Krok 2 - Schab w sosie cebulowo-pieczeniowym foto
3
Sos doprawić do smaku pieprzem i ew. odrobiną przyprawy warzywnej, a potem zagęścić zawiesiną z mąki i wody. Gotować na małym płomieniu, stale mieszając, aż sos zgęstnieje i straci posmak surowej mąki.
Krok 3 - Schab w sosie cebulowo-pieczeniowym foto
4
Gotowy sos podawać z ulubioną kaszą i sałatką z buraczków.
Krok 4 - Schab w sosie cebulowo-pieczeniowym foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

kuchcik89 11.01.2016 14:06
pychota, pożywnie i smacznie!
mysza75 11.01.2016 10:30
jaki fajny schabik
Aleksandra/Olcia 11.01.2016 10:22
po domowemu -pycha
olkaaa 11.01.2016 07:30
lubię taki
Franciszek 11.01.2016 00:55
dobre danie
Łukasz15 10.01.2016 22:16
Bardzo smaczny

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak