Schab w pieczarkowo-winnym sosie

Schab w pieczarkowo-winnym sosie

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

g

kg

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • schab bez kości

    5 plastrów
  • cebula

    1 sztuka
  • pieczarki

    30 dag
  • białe wino

    50 ml
  • śmietana słodka

    1 szklanki
  • masło

    3 łyżki
  • majeranek Prymat

    szczypta
  • sól czosnkowa

    do smaku
  • sól morska

    do smaku
  • pieprz czarny mielony

    do smaku
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Schab w pieczarkowo-winnym sosie foto

Schab myjemy osuszamy ręcznikiem papierowym, nacinamy w kilku miejscach przy brzegach dzięki temu nie będzie się kurczył przy obsmażeniu.Oprószamy z każdej strony przyprawą do schabu-majerankiem i solą czosnkową
Krok 2 - Schab w pieczarkowo-winnym sosie foto
Na patelni rozpuszczamy masło, kładziemy mięso i obsmażamy z każdej strony po kilka minut, przekładamy do rondla.
Krok 3 - Schab w pieczarkowo-winnym sosie foto

Na tłuszczyku z mięsa obsmażamy posiekaną drobno cebulkę oraz pokrojone w talarki pieczarki.Przesmażone pieczarki dodajemy do mięsa, podlewamy winem i 150 ml wody, dusimy do miękkości schabu około 20 minut,
Krok 4 - Schab w pieczarkowo-winnym sosie foto
po czym wlewamy śmietankę, doprawiamy do smaku, solą i pieprzem, odstawiamy z ognia gdy tylko sos zacznie gęstnieć.Podajemy z ziemniakami.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Saga123

18.07.2015 17:21
super danie :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat