Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Schab w pieczarkowo-winnym sosie

3.0
(13)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

schab bez kości 5 plastrów
cebula 1 sztuka
pieczarki 30 dag
białe wino 50 ml
śmietana słodka 1 szklanki
masło 3 łyżki
Majeranek suszony Prymat szczypta
Sól czosnkowa jodowana Prymat do smaku
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Schab w pieczarkowo-winnym sosie

Kroki postępowania

1

Schab myjemy osuszamy ręcznikiem papierowym, nacinamy w kilku miejscach przy brzegach dzięki temu nie będzie się kurczył przy obsmażeniu.Oprószamy z każdej strony przyprawą do schabu-majerankiem i solą czosnkową
Krok 1 - Schab w pieczarkowo-winnym sosie foto
2
Na patelni rozpuszczamy masło, kładziemy mięso i obsmażamy z każdej strony po kilka minut, przekładamy do rondla.
Krok 2 - Schab w pieczarkowo-winnym sosie foto
3

Na tłuszczyku z mięsa obsmażamy posiekaną drobno cebulkę oraz pokrojone w talarki pieczarki.Przesmażone pieczarki dodajemy do mięsa, podlewamy winem i 150 ml wody, dusimy do miękkości schabu około 20 minut,
Krok 3 - Schab w pieczarkowo-winnym sosie foto
4
po czym wlewamy śmietankę, doprawiamy do smaku, solą i pieprzem, odstawiamy z ognia gdy tylko sos zacznie gęstnieć.Podajemy z ziemniakami.
Krok 4 - Schab w pieczarkowo-winnym sosie foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Saga123 18.07.2015 17:21
super danie :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak