Schab w miodzie nadziewany śliwką

Schab w miodzie nadziewany śliwką

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

gniazd

gniazda

dużej łyż.

duża łyż.

ml

mała puszka

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • schab bez kości

    1,50 kg
  • śliwka suszona

    20 dkg
  • miód wielokwiatowy

    1 łyżka-duża
  • czosnek przeciśnięty przez pra

    1-2 ząbek
  • sól

  • majeranek

  • oliwa

    2 łyżki
  • kostka rosołowa

    1/2 sztuki
  • Papryka ostra mielona Prymat

  • Pieprz czarny mielony Prymat

Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Schab w miodzie nadziewany śliwką

Schab umyć i osuszyć na papierowym ręczniku.
Ostrym cienkim nożem zrobić otwór na całej długości mięsa(uważać żeby nie przebić
zewnętrznej powłoki).
Umieszczać śliwki w otworze(pomagając sobie trzonkiem np. od kopystki ).
Mięso natrzeć solą, pieprzem,słodką papryką,majerankiem,czosnkiem i 2 łyżkami oliwy.
Włożyć do płaskiego naczynia, odstawić pod przykryciem do lodówki na 10 godzin.
Wysmarować delikatnie naczynie żaroodporne, przełożyć
mięso, piec około 90 minut w 180 stopniach. W szklance gorącej wody rozpuścić 1/2 kostki rosołowej i łyżkę miodu wielokwiatowego. Polewać mięso co jakiś czas przygotowanym roztworem. Można podawać na zimno i na ciepło.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (22)

Malinka 22.02.2014 16:47
To już wiem, co jutro na obiad zrobię :)
Wafelek2601 12.11.2013 17:15
Takie mięsko musi być pyszne
czekoladka_m 11.11.2013 15:21
Taki schab jest obowiązkowy na naszym świątecznym stole;)
Motorek 22.09.2013 13:32
fajne mięsko
AURELKA 21.08.2013 10:38
poezja smaku
IlonaAlbertos 03.08.2013 22:06
Wygląda bardzo apetycznie. Na pewno wypróbuję przepis.
olkaaa 26.07.2013 07:42
super przepis
Katarzyna59 26.07.2013 07:38
wspaniale wygląda
romanrafal
romanrafal 26.06.2013 17:30
bardzo dobry
cooleczka 27.05.2013 12:13
same pyszności

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat