Składniki
kostka
kg
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
dużej łyż.
duża łyż.
ml
mała puszka
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
schab bez kości
1,50 kg -
śliwka suszona
20 dkg -
miód wielokwiatowy
1 łyżka-duża -
czosnek przeciśnięty przez pra
1-2 ząbek -
sól
-
majeranek
-
oliwa
2 łyżki -
kostka rosołowa
1/2 sztuki -
Papryka ostra mielona Prymat
-
Pieprz czarny mielony Prymat
Przepis i sposób przygotowania Schab w miodzie nadziewany śliwką
Ostrym cienkim nożem zrobić otwór na całej długości mięsa(uważać żeby nie przebić
zewnętrznej powłoki).
Umieszczać śliwki w otworze(pomagając sobie trzonkiem np. od kopystki ).
Mięso natrzeć solą, pieprzem,słodką papryką,majerankiem,czosnkiem i 2 łyżkami oliwy.
Włożyć do płaskiego naczynia, odstawić pod przykryciem do lodówki na 10 godzin.
Wysmarować delikatnie naczynie żaroodporne, przełożyć
mięso, piec około 90 minut w 180 stopniach. W szklance gorącej wody rozpuścić 1/2 kostki rosołowej i łyżkę miodu wielokwiatowego. Polewać mięso co jakiś czas przygotowanym roztworem. Można podawać na zimno i na ciepło.
Komentarze (22)
Załaduj więcej komentarzy (12)