Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Schab w marynacie chrzanowej

Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

składniki

schab bez kości 1,5 kg
morele suszone
ogóreczki z czosnkiem Smak
salami 6 plastrów wędliny

marynata

Chrzan śmietankowy Smak 2 łyżki
Musztarda francuska Prymat 2 łyżki
miód 1 łyżka
cząber 1 łyżeczka
Papryka słodka mielona Prymat 1 łyżeczka (płaska)
sól i pieprz
olej 50 ml
Liść lubczyku suszony Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Schab w marynacie chrzanowej

Kroki postępowania

1
Wszystkie składniki marynaty łączymy ze sobą .
Krok 1 - Schab w marynacie chrzanowej foto
2
Umyty i osuszony schab nacinamy wzdłuż na środku w trzech miejscach uważając ,aby nie przeciąć schabu pod spodem.
Tak nacięty schab smarujemy marynatą i dodatkowo solimy.
Krok 2 - Schab w marynacie chrzanowej foto
3
W nacięciach schabu układamy ciasto w rzędach ogóreczki, następnie w środku suszone morele i ostatni rządek zwijamy w rulonik po dwa plasterki salami i układamy w schabie.
Krok 3 - Schab w marynacie chrzanowej foto
4
Tak przygotowany schab ściskamy mocno i dokładnie obwiązujemy przez całą długość specjalnym sznurkiem przeznaczonym do wiązania mięs.
Krok 4 - Schab w marynacie chrzanowej foto
5
Tak związany schab przekładam do naczynia i smaruję dokładnie całość marynatą. Pozostawiam na minimum 2 godziny lub na całą noc w lodówce.
Krok 5 - Schab w marynacie chrzanowej foto
6
Po zamarynowaniu schab przekładam do specjalnego foliowego rękawa i zapiekam 1,5 godziny 1 180 stopniach.
Krok 6 - Schab w marynacie chrzanowej foto
7
Po tym czasie wyjmuje schab z rękawa i przekładam do naczynia razem z sosem powstałym podczas pieczenia i zapiekam około 15 minut w 200 stopniach do lekkiego zrumienienia.
Krok 7 - Schab w marynacie chrzanowej foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Marta Ryżek-Kalkowska 07.06.2016 16:47
Bardzo dziękuję :)
Ada-Gaba 12.04.2016 21:36
Smacznie wygląda
Marta Ryżek-Kalkowska 16.03.2016 17:14
Bardzo dziękuję :)
adelajda 07.03.2016 16:42
Super propozycja :)
Ela15 02.03.2016 09:08
pięknie wygląda
Marta Ryżek-Kalkowska 23.02.2016 15:54
BARDZO WAM DZIĘKUJĘ :)
ania2610 23.02.2016 11:49
super wygląda taki schabik!
Mniam 23.02.2016 10:22
Świetny, kolorowy schabik :)
Pani Domu 23.02.2016 08:57
bardzo ładnie sie prezentuje
Poison1988 23.02.2016 08:17
ale ładne kolorki w środku :)
Renataj 22.02.2016 22:34
Prezentuje się rewelacyjnie i pewnie równie dobrze smakuje:)
kloruś 22.02.2016 22:19
apetyczna propozycja!
Marta Ryżek-Kalkowska 22.02.2016 22:16
BARDZO WAM DZIĘKUJĘ :)
joannaa24 22.02.2016 20:54
Świetny przepis :)
Bernadeta1 22.02.2016 19:38
na pewno pyszne mięsko
wwwiolka 22.02.2016 19:04
Bardzo fajny przepis.
Stenka 22.02.2016 18:54
ładnie zrobione
wyattearp 22.02.2016 18:48
pięknie wygląda
bryndzia93 22.02.2016 18:36
Kolorowy schab :) wygląda świetnie
Kolorowa 22.02.2016 18:20
Ale ekstra !!
Marta Ryżek-Kalkowska 22.02.2016 18:10
Bardzo dziękuję, a jakie smaczne to było :)
w mojej kuchni 22.02.2016 18:04
wygląda bajkowo
cukiereczek 22.02.2016 17:54
pyszne mięsko
IKrakowianka 22.02.2016 17:43
wygląda świetnie!
Janina 22.02.2016 17:24
Piękna kompozycja;))

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak