Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Schab w lubczyku

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

śmietana 18 proc 200 ml
lubczyk świeży kilka gałązek
Liść laurowy suszony Prymat 2-3 sztuki
ziele angielskie 2-3 sztuki
pieprz do smaku
cebula 1 sztuka
masło 2-3 łyżki
schab 4-6 sztuk
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat (do smaku)

Przepis i sposób przygotowania na: Schab w lubczyku

Kroki postępowania

1
Schab kroimy w plastry. Posypujemy solą morską i przekładamy świeżymi gałązkami lubczyku. Pozostawiamy na noc.
Krok 1 - Schab w lubczyku foto
2
Na drugi dzień roztopić 2 łyżki masła i obsmażyć lekko schabowe z lubczykiem.Zalać szklanką wody dodać liść laurowy, ziele angielskie i podsmażoną w piórka cebulkę. Całość dusimy na małym ogniu ok 7-8 minut.
Krok 2 - Schab w lubczyku foto
3
Po tym czasie dolać śmietankę i wymieszać. Gotować aż sos się zredukuje i zagęści.Doprawić do smaku solą jeśli trzeba.
Krok 3 - Schab w lubczyku foto
4
Kawałki schabu posypać kolorowym pieprzem.
Krok 4 - Schab w lubczyku foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

joanna__s 11.06.2013 12:36
Bardzo lubię taki schab, a lubczyk dodaje mu specyficznego smaku.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak