Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Schab w galarecie faszerowany figami

2.0
(8)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

schab bez kości 1,2 kg
figi 200 g
miód 3/4 szklanka
wino czerwone wytrawne 1 szklanka
Cynamon cały Prymat 1 sztuka
anyż gwiazdki 2 sztuki
Goździki całe Prymat 5 sztuk
Majeranek suszony Prymat 1 łyżka
ziele angielskie 5 sztuk
Liść laurowy suszony Prymat 2-3 sztuki
chili 1 szczypta
sól
Pieprz czarny mielony Prymat
Żelatyna wieprzowa Prymat 2-3 łyżki

Porada

Zamiast fig można użyć moreli suszonych lub wymieszać.

Przepis i sposób przygotowania na: Schab w galarecie faszerowany figami

Kroki postępowania

1
Figi wrzucić do wina. Moczyć ponad 1 godzinę, Figi wyciągnąć , wino zostawić.
Krok 1 - Schab w galarecie  faszerowany figami foto
2
W środek schabu naciąć i wypełnić dziurę figami namoczonymi w winie. Wierch schabu nasmarować solą , pieprzem i majerankiem. Wsadzić na 2-3 godziny do lodówki.
Krok 2 - Schab w galarecie  faszerowany figami foto
3
Na patelnie wyłożyć przyprawy: anyż, chili, ziele, liście laurowe, cynamon, goździk. Dodać miód , podgrzać.
Krok 3 - Schab w galarecie  faszerowany figami foto
4
Obsmażyć na przyprawach i miodzie schab z każdej strony.
Krok 4 - Schab w galarecie  faszerowany figami foto
5
Wyjąc schab. Do mieszanki miodu i przypraw dodać wino. 2 minuty pogotować sos.
Krok 5 - Schab w galarecie  faszerowany figami foto
6
Do brytfanny przełożyć schab. Polać sosem. Piec najpierw 60 minut w temperaturze 140 stopni, następnie 60 minut w temperaturze 180 stopni. 20 minut przed czasem otworzyć brytfannę. Od czasu do czasu polewać mięso sosem. Po upieczeniu mięso wyjąć, resztki sosu zachować. Mięso schłodzić w lodówce.
Krok 6 - Schab w galarecie  faszerowany figami foto
7
Zimny schab pokroić na plasterki. Do pozostałego sosu dolać litrę wody, dodać żelatynę zgodnie z instrukcją na 1,5 litra płynu.
Krok 7 - Schab w galarecie  faszerowany figami foto
8
Jak galareta będzie tężeć polać mięso. Zostawić na noc w lodówce. Smacznego!!
Krok 8 - Schab w galarecie  faszerowany figami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Damiano
Damiano 16.06.2015 09:26
wygląda super
Kasnaj 11.06.2015 16:25
świetny przepis
Asik32 09.06.2015 13:46
Chętnie bym takiego schabiku skosztowała:-)
msmariusz 08.06.2015 22:36
ślicznie i smacznie
inka2012 06.06.2015 15:05
super danie :)
bertpvd 06.06.2015 09:03
pyszny obiad ;)
IKrakowianka 05.06.2015 22:03
super pomysł!
Anna169Hosz 05.06.2015 20:18
Ciekawa kompozycja smakowa!
irenka 05.06.2015 18:12
przepyszne jedzonko
Maridka19 05.06.2015 17:09
Pyszne mięsko do obiadku :)
mirosława4 05.06.2015 16:01
smaczne mięcho
pajbek 05.06.2015 14:40
pyszne mięsko :-)
jasiek 05.06.2015 12:38
ładny na uroczysty stół

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak