Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Schab w galarecie

2.0
(1)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

schab 1 i 1/2 kg
czosnek 3 ząbki
sól do smaku
pieprz do smaku
bulion
Żelatyna wieprzowa Prymat 2-3 łyżki
morele kilka sztuk
groszek konserwowy 1/2 puszki

Przepis i sposób przygotowania na: Schab w galarecie

Mięso umyć, na wypukłej stronie schabu zrobić kilka nacięć. Czosnek obrać, rozetrzeć ze solą, albo przecisnąć przez praskę. Schab oprószyć pieprzem, natrzeć solą i czosnkiem. Odstawić na noc do lodówki. W nacięcia wcisnąć morele. Włożyć do garnka (najlepiej podłużnej brytfanki do smażenia). Zalać bulionem i dusić do miękkości ok. półtorej godziny. Wystudzić. Żelatynę rozpuścić w 1/2 litra bulionu. Odstawić do stężenia. Wystudzony schab pokroić w duże plastry, ułożyć na półmisku, obsypać groszkiem. Zalać tężejącą galaretką. Dowolnie udekorować.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

anulka69 09.04.2017 12:28
smaczny schabik
Monika111 02.02.2012 10:45
Fajny na imprezkę :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak