Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Schab w galarecie

2.0
(1)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

schab bez kości 1 kg
masło 2 łyżki
sok jabłkowy 3/4 szkl
sok z cytryny 1 łyżka
Majeranek suszony Prymat do smaku
sól do smaku
pieprz do smaku
galareta:
bulion 1 szkl
oliwki nadziewane papryką 10 szt
Żelatyna wieprzowa Prymat
brzoskwinie w puszce 1 puszka

Przepis i sposób przygotowania na: Schab w galarecie

Schab myjemy, osuszamy i nacieramy przyprawami. Obsmażamy na maśle, przekładamy do brytfanny (lub innego pasującego naczynia) i podlewamy sokiem jablkowym wymieszanym z sokiem z cytryny. Pieczemy 15 minut w temp. 200 stopni. Zmniejszamy temperaturę do 180 stopni i pieczemy jeszcze godzinę polewając sosem z pieczenia. Schab odstawiamy do ostygnięcia.

PRZYGOTOWAĆ GALARETE:
Osączamy brzoskwinie z zalewy, żelatyne namaczamy. Bulion doprowadzamy doprowadzamy do wrzenia z sosem z pieczenia schabu. Dokładnie mieszamy z żelatyną. Doprawiamy solą, pieprzem i zalewą z brzoskwiń. Kroimy schab w plastry (ok 2-3 cm) i układamy na na półmisku. Dekorujemy brzoswkiniami i oliwkami, zalewamy galareta i wstawiamy do lodówki by zastygła.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak