Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Schab sztygarski

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

schab bez kości 1 1/2 kg
kiełbasa śląska 20 dag
smalec 20 dag
czosnek 2 ząbki
cebula biała 1 szt/duża
koncentrat pomidorowy 2 łyżki
Papryka słodka mielona Prymat
Papryka ostra mielona Prymat
Kminek mielony Prymat
wywar mięsny 1 szklanka

Przepis i sposób przygotowania na: Schab sztygarski

Wykonanie:
Mięso umyć. Poziomo w schabie wyciąć otwór, włożyć opłukaną kiełbasę, natrzeć solą i obsmażyć na dobrze rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor z obu stron. Obsmażony schab posypać, papryką, kminkiem i pieprzem. Włożyć do worka do pieczenia mięs, wlać 1 szklankę wywaru, założyć klamerkę i piec w temperaturze 180 stopni przez 90 minut. Po upieczeniu wyjąć schab i pokroić na kawałki o grubości 2 cm. Do powstałego sosu z pieczenia dodać przysmażoną cebulę, koncentrat pomidorowy, zagotować. Podprawić niewielką ilością zawiesiny z mąki i wody. Na koniec dodać zmiażdżony czosnek i jeszcze przez chwilę podgotować. Po czym zaraz zdjąć z ognia i przyprawić solą do smaku i przelać do sosjerki.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Wacław 03.07.2016 12:59
pyszne mięsko do II dania :-)
Łukasz15 03.07.2016 12:36
pyszny schabik
benka 03.07.2016 11:52
Pięknie i apetycznie wygląda, zastanawia mnie czy w przepisie nie używa się soli?
Futka 03.07.2016 10:58
Wspaniały i bardzo apetyczny schab :)
smerfetka79 02.07.2016 23:58
ciekawe jak smakuje, bo przyznam że nie lubię kiełbas w mięsie.
norweska20 02.07.2016 23:24
smakowicie się prezentuje
Jolcia_90 02.07.2016 23:05
ciekawy schabik :)
mirosława4 02.07.2016 20:56
fajna nazwa :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak