Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Schab suszony Zewy

2.0
(5)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

składniki główne

schab bez kości 1 kg
cukier 1/2 szk
Sól himalajska różowa drobnoziarnista jodowana Prymat 1/2 szk

mieszanka do marynowania

Czosnek suszony Prymat 1 łyżeczka
Papryka ostra mielona Prymat 1/2 łyżeczki
Pieprz czarny Prymat w młynku 1/3 łyżeczki
przyprawy 1 łyżka pomidory z ziołami

Porada

dodatkowo potrzebujemy dwie nowe podkolanówki i naczynie z pokrywką ( najlepiej żaroodporne )

Przepis i sposób przygotowania na: Schab suszony Zewy

Schab umyć i osuszyć.
Usunąć ewentualne błony.
Dno naczynia posypać cukrem, ułożyć schab i zasypać resztą cukru.
Zakryć naczynie i wstawić do lodówki na 24 godziny.
Co jakiś czas zlewać wytworzony sok.
Po 24 godzinach schab umyć i osuszyć.
Dno naczynia posypać solą, ułożyć schab i zasypać resztą soli.
Ponownie wstawić zakryte naczynie z mięsem do lodówki ale tym razem na 36 godzin.
Ponownie po tym czasie umyć schab, osuszyć i natrzeć przyprawami.
Za każdym razem naczynie należy umyć.
Do czystego i suchego naczynia włożyć przyprawiony schab i zakryć naczynie.
Wstawić do lodówki na 24 godziny.
Po tym czasie umieścić schab w podkolanówce a potem włożyć go do drugiej, zawiązać i powiesić w przewiewnym i w miarę ciepłym miejscu na tydzień.
Po tym czasie wyjąć schab z podkolanówek i przechowywać w lodówce.
Kroić w cienkie plasterki i podawać zamiast wędlin.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak