Schab suszony Zewy

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

składniki główne

  • schab bez kości

    1 kg
  • cukier

    1/2 szk
  • Sól himalajska różowa drobnoziarnista jodowana Prymat

    1/2 szk

mieszanka do marynowania

  • Czosnek suszony Prymat

    1 łyżeczka
  • Papryka ostra mielona Prymat

    1/2 łyżeczki
  • Pieprz czarny Prymat w młynku

    1/3 łyżeczki
  • przyprawy

    1 łyżka pomidory z ziołami
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Schab umyć i osuszyć.
Usunąć ewentualne błony.
Dno naczynia posypać cukrem, ułożyć schab i zasypać resztą cukru.
Zakryć naczynie i wstawić do lodówki na 24 godziny.
Co jakiś czas zlewać wytworzony sok.
Po 24 godzinach schab umyć i osuszyć.
Dno naczynia posypać solą, ułożyć schab i zasypać resztą soli.
Ponownie wstawić zakryte naczynie z mięsem do lodówki ale tym razem na 36 godzin.
Ponownie po tym czasie umyć schab, osuszyć i natrzeć przyprawami.
Za każdym razem naczynie należy umyć.
Do czystego i suchego naczynia włożyć przyprawiony schab i zakryć naczynie.
Wstawić do lodówki na 24 godziny.
Po tym czasie umieścić schab w podkolanówce a potem włożyć go do drugiej, zawiązać i powiesić w przewiewnym i w miarę ciepłym miejscu na tydzień.
Po tym czasie wyjąć schab z podkolanówek i przechowywać w lodówce.
Kroić w cienkie plasterki i podawać zamiast wędlin.
ZEWA
dodatkowo potrzebujemy dwie nowe podkolanówki i naczynie z pokrywką ( najlepiej żaroodporne )

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat