Schab suszony

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • schab bez kości

    1,5 kilograma
  • sól

    0,5 szklanki
  • cukier

    0,5 szklanki
  • sól peklowa

    3 łyżki
  • czosnek

    5 ząbków
  • słodka papryka Prymat

    2 łyżeczki
  • papryka ostra Prymat

    0,5 łyżeczki
  • majeranek Prymat

    1 łyżka
  • czarny pieprz mielony Prymat

    0,5 łyżeczki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Schab przekładamy do miski ,nacieramy cukrem,przykrywamy i wstawiamy do lodówki na 48 godzin.Po tym czasie mięso dokładnie płuczemy i osuszamy ręcznikiem papierowym, nacieramy solą i solą peklową i wstawiamy do lodówki na 48 godzin.Ponownie mięso dokładnie płuczemy i osuszamy ręcznikiem papierowym,nacieramy papryką słodką i ostrą,pieprzem,majerankiem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem.Wstawiamy ponownie do lodówki na 48 godzin.Po tym czasie mięso przekładamy do pończochy i zawieszamy w przewiewnym suchym i ciepłym miejscu.Pozostawiamy na 5-7 dni.Po tym czasie schab wyjmujemy z pończochy.Schab wstawiamy na 24 godziny do lodówki.
bogusia 82
Schab kroimy mocno schłodzony.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (6)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Wacław 11.06.2015 10:35
pyszny schabik :-)
W poszukiwaniu inspiracji 11.06.2015 10:25
Moje kubki smakowe szaleją :) Pożyczam do wypróbowania :)
VioletoweKucharzenie 11.06.2015 09:42
rewelacyjny schabik:-) domowy najlepszy.
miodunka 10.06.2015 20:12
fajnie wygląda, ciekawe jak smakuje
agnieszka214 10.06.2015 19:37
juz nabrałam smaka na taki schabik
Anna133 10.06.2015 18:59
wygląda obłędnie smacznie ;)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat