Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Schab suszony

3.0
(12)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

schab bez kości 1,5 kilograma
sól 0,5 szklanki
cukier 0,5 szklanki
Sól peklowa drobnoziarnista Prymat 3 łyżki
czosnek 5 ząbków
Papryka słodka mielona Prymat 2 łyżeczki
Papryka ostra mielona Prymat 0,5 łyżeczki
Majeranek suszony Prymat 1 łyżka
Pieprz czarny mielony Prymat 0,5 łyżeczki

Porada

Schab kroimy mocno schłodzony.

Przepis i sposób przygotowania na: Schab suszony

Schab przekładamy do miski ,nacieramy cukrem,przykrywamy i wstawiamy do lodówki na 48 godzin.Po tym czasie mięso dokładnie płuczemy i osuszamy ręcznikiem papierowym, nacieramy solą i solą peklową i wstawiamy do lodówki na 48 godzin.Ponownie mięso dokładnie płuczemy i osuszamy ręcznikiem papierowym,nacieramy papryką słodką i ostrą,pieprzem,majerankiem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem.Wstawiamy ponownie do lodówki na 48 godzin.Po tym czasie mięso przekładamy do pończochy i zawieszamy w przewiewnym suchym i ciepłym miejscu.Pozostawiamy na 5-7 dni.Po tym czasie schab wyjmujemy z pończochy.Schab wstawiamy na 24 godziny do lodówki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Wacław 11.06.2015 10:35
pyszny schabik :-)
W poszukiwaniu inspiracji 11.06.2015 10:25
Moje kubki smakowe szaleją :) Pożyczam do wypróbowania :)
VioletoweKucharzenie 11.06.2015 09:42
rewelacyjny schabik:-) domowy najlepszy.
miodunka 10.06.2015 20:12
fajnie wygląda, ciekawe jak smakuje
agnieszka214 10.06.2015 19:37
juz nabrałam smaka na taki schabik
Anna133 10.06.2015 18:59
wygląda obłędnie smacznie ;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak