Schab suszony

Schab suszony

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

g

kg

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

MARYNATA

  • sól peklowa

    1 łyżka
  • sól

    1 łyżeczka
  • sól czosnkowa

    1 łyżeczka
  • czosneku granulowany Prymat

    1 łyżeczka
  • papryka ostra Prymat

    1 łyżeczka lub wędzona
  • cukier

    2 łyżka

SKŁADNIK GŁÓWNY

  • schab bez kości

    1,5 kg
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Schab umyć i osuszyć.
Składniki marynaty wymieszać i z każdej strony suchą marynatą natrzeć mięso.
Troszkę tej marynaty zostawić i posypać nią dno naczynia.
Na tę marynatę ułożyć schab, przykryć pokrywką lub folią spożywczą i wstawić do lodówki na trzy dni.
Kilka razy dziennie obracać mięso i za każdym razem oprószać solą z pieprzem.
Trzeciego dnia schab wyjąć z lodówki.
W piekarniku umieścić blachę z wyposażenia kuchenki a poziom wyżej kratkę.
Piekarnik nagrzać do 80 stopni, ułożyć na kratce schab i suszyć go przez godzinę.
Po tym czasie włączyć termoobieg a temperaturę zmniejszyć do 50 stopni i dalej schab suszyć 4 godziny.
Po zakończonym suszeniu schab wyjąć z piekarnika, obwiązać go sznurkiem wędliniarskim i powiesić na kilka dni w chłodne ale przewiewne miejsce.
Po kilku dniach schab jest gotowy i należy przechowywać go potem w lodówce.
ZEWA
Do marynaty dodać 1 łyżeczkę pieprzu młotkowanego z kolendrą a do oprószania dodatkowo sól i pieprz

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (8)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Ada-Gaba

02.11.2014 22:21
pyszne mięsko

Kolorowa

02.11.2014 12:59
cudny schabik ;)

VioletoweKucharzenie

02.11.2014 11:28
ale smacznie wygląda

Ola1984

02.11.2014 08:25
Robię często taki schab. Uwielbiam jego smak.

Beatris

01.11.2014 22:10
Wspaniały schabik:) U mnie właśnie suszy się szyneczka...

Róża1

01.11.2014 20:17
przepyszny schabik :-).

agnieszka214

01.11.2014 19:45
w taki sposób nigdy nie robiłam schabu

mysza75

01.11.2014 19:30
jaki pyszny schabik

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat