Schab po warszawsku

Schab po warszawsku

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Lista składników

  • schab bez kości

  • Majeranek suszony Prymat

  • Zioła prowansalskie suszone Prymat

  • sól i pieprz

  • olej

    2-3 łyżki

Farsz

  • jajko ugotowane na twardo

    3 sztuki
  • majonez

    3 łyżki
  • Chrzan śmietankowy Smak

    4-5 łyżeczek

Dodatkowo

  • bulion warzywny

    1 litr
  • Żelatyna wieprzowa Prymat

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Schab nacieram solą oraz przyprawami połączonymi z olejem i wstawiam na noc do lodówki. Następnego dnia piekę w naczyniu żaroodpornym do miękkości mięsa. Ostudzony schab kroję w grubsze plastry (ilość dowolna, u mnie wyszło 12). Farsz: ugotowane jaja drobniutko siekam, dodaję majonez, chrzan i jeśli trzeba sól do smaku - wszystko dokładnie mieszam na jednolitą pastę. Nakładam farsz na plaster schabu, przykrywam drugim plastrem i lekko dociskam. Tak przygotowany schabik układam na półmiskach i dekoruję. W 1 litrze gorącego bulionu warzywnego rozpuszczam żelatynę (trzeba sprawdzić na opakowaniu ilość żelatyny na 1l płynu, to zależy od firmy, ja dodałam 5-6 łyżeczek). Wystudzony i lekko tężejący bulion przelewam na półmiski ze schabem i wstawiam do lodówki. Po wyjęciu idealnie smakuje skropiony sokiem z cytryny.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (6)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Ela15 16.04.2015 09:46
ładnie wygląda
ania2610 08.04.2015 17:55
w smaku wspaniały, ilość chrzanu można dopasować do swoich upodobań, ja lubię konkretne smaki - gorąco polecam!
Janina 08.04.2015 16:11
Smaczne mięsko;)
aginaa 08.04.2015 14:57
smaczne danie
Franciszek 08.04.2015 13:25
Ciekawy pomysł
Aleksandra/Olcia 08.04.2015 12:55
nigdy go nie jadłam,a ciekawa jestem smaku

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat