Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Schab po warszawsku

2.0
(7)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Lista składników

schab bez kości
Majeranek suszony Prymat
Zioła prowansalskie suszone Prymat
sól i pieprz
olej 2-3 łyżki

Farsz

jajko ugotowane na twardo 3 sztuki
majonez 3 łyżki
Chrzan śmietankowy Smak 4-5 łyżeczek

Dodatkowo

bulion warzywny 1 litr
Żelatyna wieprzowa Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Schab po warszawsku

Schab nacieram solą oraz przyprawami połączonymi z olejem i wstawiam na noc do lodówki. Następnego dnia piekę w naczyniu żaroodpornym do miękkości mięsa. Ostudzony schab kroję w grubsze plastry (ilość dowolna, u mnie wyszło 12). Farsz: ugotowane jaja drobniutko siekam, dodaję majonez, chrzan i jeśli trzeba sól do smaku - wszystko dokładnie mieszam na jednolitą pastę. Nakładam farsz na plaster schabu, przykrywam drugim plastrem i lekko dociskam. Tak przygotowany schabik układam na półmiskach i dekoruję. W 1 litrze gorącego bulionu warzywnego rozpuszczam żelatynę (trzeba sprawdzić na opakowaniu ilość żelatyny na 1l płynu, to zależy od firmy, ja dodałam 5-6 łyżeczek). Wystudzony i lekko tężejący bulion przelewam na półmiski ze schabem i wstawiam do lodówki. Po wyjęciu idealnie smakuje skropiony sokiem z cytryny.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ela15 16.04.2015 09:46
ładnie wygląda
ania2610 08.04.2015 17:55
w smaku wspaniały, ilość chrzanu można dopasować do swoich upodobań, ja lubię konkretne smaki - gorąco polecam!
Janina 08.04.2015 16:11
Smaczne mięsko;)
aginaa 08.04.2015 14:57
smaczne danie
Franciszek 08.04.2015 13:25
Ciekawy pomysł
Aleksandra/Olcia 08.04.2015 12:55
nigdy go nie jadłam,a ciekawa jestem smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak