Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Schab po góralsku

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

schab bez kości 75 dag
kapusta kiszona 1 kg
boczek wędzony 25 dag
śmietana 1 szkl
smalec 1 łyżka
mąka pszenna 1 łyżka
przyprawa uniwersalna 1 łyżka
kminek 1 łyżeczka
sól do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Schab po góralsku

Pokrojoną kapustę wkładamy do garnka i zalewamy wodą, a następnie zagotowujemy i odcedzamy. Ponownie zalewamy wodą i dusimy na wolnym ogniu z dodatkiem soli. Wędzony boczek kroimy w kostkę i 1/4 część dodajemy do kapusty. Mięso schabowe kroimy w plastry i lekko rozbijamy. Przyprawiamy do smaku, a następnie obsmażamy na smalcu z obu stron. Kapustę układamy na dnie żaroodpornego naczynia, następnie układamy mięso i zalewamy śmietaną wymieszana z mąką pszenną. Na wierzchu posypujemy kminkiem i resztą pokrojonego boczku. Całość wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i pieczemy przez 30 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

pajbek 29.01.2015 21:20
Musi być smaczne :-)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak