Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Schab pieczony z żurawiną

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

schab bez kości 1 kg
sól
pieprz
sos sojowy 1 łyzeczka
Chili pieprz cayenne mielone Prymat
oliwa 1 łyżka
żurawina

Przepis i sposób przygotowania na: Schab pieczony z żurawiną

Schab myjemy i osuszamy. Żurawinę zalewamy wrzątkiem na 2 minutki potem odcedzamy. Wzdłuż schabu robimy dziurkę nożem upychamy na całej długości żurawinę. Z przypraw i łyżeczki sosu sojowego oraz łyżki oliwy robimy marynatę którą nasmarowujemy dobrze schab. Po czym wkładamy schab w naczyniu żaroodpornym do piekarnika lub kuchenki mikrofalowej i pieczemy 1-1.5 godziny pamiętając o obracaniu przynajmniej 2 razy. Po upieczeniu schab można podawać na gorąco jako mięsiwo lub po schłodzeniu pokrojony w plasterki jako wędlina

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak