Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Schab pieczony z czosnkiem

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

schab bez kości 0,5 kg
czosnek ząbki 3 szt
masło 1/2 kostki
Musztarda sarepska Prymat 1/2 słoiczka
sól do smaku
pieprz do smaku

Porada

Można pod koniec porozcinać schab na plastry, dzięki czemu szybciej się upiecze. Trzeba pamiętać o systematycznym podlewaniu mięsa, aby się nie wysuszyło.

Przepis i sposób przygotowania na: Schab pieczony z czosnkiem

1. Mięso (w 1 kawałku) opłukać, osuszyć. Na całości ponacinać na górze, obtoczyć roztartymi w soli ząbkami czosnku oraz natrzeć musztardą i odstawić na 2 godziny w chłodne miejsce.
2. Na rozgrzanym maśle zrumienić ze wszystkich stron.
3. Przełożyć do naczynia żaroodpornego i piec 10-15 min w temp. 200 C, a potem 20-25 min w temp. 175 C na każde 500 g mięsa.
4. Co jakiś czas polewać wytopionym tłuszczem lub bulionem.
5. Podawać na ciepło razem z pure ziemniaczanym. Pycha!

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak