Schab pieczony w ziołach z chrzanem

Schab pieczony w ziołach z chrzanem

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
5+

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

g

kostka

kg

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • schab środkowy

    800 gramów
  • borowiki marynowane

    4 łyżki
  • chrzan tarty

    4 łyżki
  • konfitura z żurawiny błotnej

    4 łyżki

Marynata:

  • olej rzepakowy

    2 łyżki
  • czosnek

    3 ząbki
  • cebula

    1 sztuka
  • sól

  • pieprz czarny mielony

  • papryka słodka mielona

  • majeranek

  • liść laurowy

  • ziele angielskie

Wyślij składniki na:
Listonic
promotion_img Reklama na dziś

Sposób przygotowania

Mięso umyć, oczyścić, osuszyć papierowym ręcznikiem, a następnie skropić olejem i dokładnie natrzeć czosnkiem, cebulą i przyprawami. Tak przygotowany schab odstawić do lodówki na około 8 godzin.
Po zamarynowaniu mięso umieścić w worku do pieczenia, szczelnie zamknąć, wstawić do piekarnika i piec około godziny w temperaturze 180°C. Soczyste i aromatyczne mięso podawać od razu po upieczeniu, pokrojone w plastry, z łyżką marynowanych grzybów, chrzanu i konfitury żurawinowej.

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Babeczka35

02.01.2019 22:14
Uwielbiam tak upieczone mięsko :)

bietka

02.01.2019 16:18
Robiłam taki pyszny schabik wczoraj na obiad :)

Bożena Matuszczyk

02.01.2019 14:40
Smakowity schabik.Kusi smakiem jak i wyglądem;)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat