Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Schab pieczony w mleku

3.0
(13)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

schab bez kości 1 kg
cebula 1-2 szt
marchewka 1 szt
pietruszka 1 szt
boczek wędzony 150 g
mleko ugotowane 2 szklanki
olej 2-3 łyżki
tłuszcz do formy
sól
pieprz

Przepis i sposób przygotowania na: Schab pieczony w mleku

Kroki postępowania

1
Obrane warzywa, boczek i cebulę drobno pokroić.
Krok 1 - Schab pieczony w mleku foto
2
Umyty i osuszony schab mocno wygnieść reką, obsmażyć ze wszystkich stron na mocno rozgrzanym oleju. Przełożyć do naczynia żaroodpornego, posolić i obficie posypać pieprzem.
Krok 2 - Schab pieczony w mleku foto
3
Na pozostałym na patelni oleju (po smażeniu schabu) przesmażyć krótko (7-8minut) warzywa i boczek, stale mieszając.
Krok 3 - Schab pieczony w mleku foto
4
Usmażonymi warzywani (z boczkiem) obłożyc schab, polać letnim mlekiem. Wstawic do nagrzanego piekarnika i piec około 70-80 minut, od czasu do czasu przewracając. Miękki schab wyjąć, przestudzić, pokroić w plastry i ułożyć w wysmarowanym tłuszczem naczyniu żaroodpornym.
Krok 4 - Schab pieczony w mleku foto
5
Sos z pieczenia przetrzeć przez sito.
Krok 5 - Schab pieczony w mleku foto
6
Przetartym sosem polac pokrojony schab.
Krok 6 - Schab pieczony w mleku foto
7
Wstawić na kilka minut do nagrzanego piekarnika.
Krok 7 - Schab pieczony w mleku foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

pajbek 08.02.2014 23:39
Fajny przepis :-)
Janina 30.01.2014 10:45
Super mięsko;)
Seba 29.01.2014 11:38
pyszny obiadek
ONY_za_kare 27.01.2014 11:14
mięsko musi być super!
Aannkaa82 25.01.2014 14:40
Ja nie lubie marchewki i pietruszki może dlatego mi nie odpowiadał :)
Aannkaa82 25.01.2014 14:40
Ale miesko rewelacja :)
Aannkaa82 25.01.2014 14:39
Moim domownikom sos bardzo smakował :) ale ze mnie to troche oryginał i wybredna jestem bardzoi wielu rzeczy nie lubie więc nieszczególnie mi odpowiadał. Choć teraz to już nawet nie potrafie opisać jak smakował :).
Alex_M 25.01.2014 12:14
bardzo jestem ciekawa smaku sosu :)
Ewa104 25.01.2014 11:53
Ja gotuję w mleku.Mięsko jest pyszne i nie jest wysuszone, dzięki dodaniu mleka. A sos osobiście bardzo lubię.
DorotaZ 25.01.2014 10:05
Ciekawy przepis:)
Rafał10 25.01.2014 09:47
bardzo ciekawe, nigdy tak nie piekliśmy schabu...
w mojej kuchni 25.01.2014 02:43
smacznie doprawione danie
Aannkaa82 24.01.2014 21:47
Schabik jest pyszny :) choć sos chyba nie każdemu bedzie odpowiadał.
Czyki 24.01.2014 21:40
Muszę spróbować Twojego przepisu:)zapowiada sie wysmienicie:):)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak