Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Schab pieczony w mleku

5.0
(64)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Schab pieczony w mleku z tego przepisu zawsze wychodzi kruchy, miękki i niezwykle soczysty. Dlatego jeśli planujecie uroczysty obiad sięgnijcie po ten przepis. Do tego przygotujcie sos pieczeniowy, gotowane ziemniaczki i ulubioną sałatkę np. coleslaw.

Składniki:

schab bez kości 1 kilogram
mleko 3,2% 1 litr
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 1 łyżeczka
Pieprz czarny mielony Prymat 0,5 łyżeczka
czosnek 3 ząbki
Liść laurowy suszony Prymat 4 liście
Ziele angielskie całe Prymat 5 ziaren
Majeranek suszony Prymat 2 łyżki
olej rzepakowy 2 łyżki
cebula 1 sztuka
mąka 1 łyżka
starta gałka muszkatołowa 1/4 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Schab pieczony w mleku

- schab pieczony w mleku jest miękki, soczysty i idealnie kruchy,

- jeśli nie zjecie całej porcji na obiad, zostawcie do kanapek,

- użyjcie ulubionej kompozycji ziół i przypraw.

Schab umyć i osuszyć. Przełożyć do naczynia żaroodpornego, dodać łyżkę oleju, natrzeć solą, pieprzem, majerankiem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Przykryć i wstawić do lodówki na noc lub przynajmniej na kilka godzin.

Zamarynowany schab wyciągnąć z lodówki na godzinę przed pieczeniem.

Na patelni na dużym gazie podgrzać olej. Schab obsmażyć na rumiano z każdej strony, ponownie przełożyć do naczynia żaroodpornego.

Mleko podgrzać z liśćmi laurowymi i zielem angielskim. Gorącym mlekiem zalać schab (powinien sięgać do 3/4 wysokości mięsa).

Tak przygotowane mięso w mleku przykryć pokrywką i wstawić do nagrzanego do 160 stopni piekarnika (dolna grzałka) z termoobiegiem. Piec przez 30 minut. Po 30 minutach zdjąć pokrywkę i polać wierzch mięsa mlekiem. Piec przez kolejne 30 minut.

Mięso wyciągnąć z mleka, zawinąć w folię i ponownie wstawić do wyłączonego, ciepłego piekarnika.

Na patelni na której obsmażało się mięso, na łyżce oleju zeszklić drobno posiekaną cebulkę. Mleko przelać do rondelka i dodać do niego zeszkloną cebulę. Mleko podgrzać na mocnym gazie do lekkiego odparowania. W niewielkiej ilości wody rozmieszać mąkę. Wlać do mlecznego sosu, energicznie mieszając trzepaczką. Podgrzać do zagęszczenia się sosu. Sos doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Schab podawać z przygotowanym sosem.

Rady:

1.cDo marynowania schabu można użyć dowolnej, ulubionej kompozycji ziół.
2. Podczas pieczenia mleko będzie się lekko pienić, należy więc piec schab w naczyniu, w którym mleko sięga do mniej więcej 3/4 wysokości formy.
3. Jeśli w sosie mlecznym pojawią się grudki należy po przelaniu do rondelka zmiksować go do uzyskania kremowej konsystencji.
4. Można zrezygnować z zagęszczania sosu mąką, należy jednak odparować go do odpowiedniej gęstości.
5. Tak przygotowany schab można podawać także na zimno np. do kanapek.

Przygotowanie idealnie kruchego i soczystego schabu wcale nie jest prostym zadaniem. Dlatego stosując się do tego przepisu, krok po kroku, uda się Wam uzyskać idealnie miękkie mięso. Schab pieczony w mleku świetnie komponuje się z wieloma sałatkami i surówkami, a także można go podać z zasmażanymi burakami czy kiszonymi ogórkami. Jak wolicie!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Sylwia 19.12.2023 12:53
Witam, właśnie wyjęłam mięso z lodówki, zaraz będę obsmażać i piec w mleku. Wszystko jasne, z wyjątkiem " zawinąć mięso w folię i włożyć jeszcze do ciepłego piekarnika " ile ma być stopni i na jak długo? Dziękuję bardzo za informację.
Elżbieta 16.04.2023 07:35
Najlepszy przepis, mięso soczyste, miękkie, przepyszne; na obiad i na zimno do kanapek.
Doradca Smaku 17.04.2023 11:02
Bardzo się cieszę, że smakowało! Pozdrawiam serdecznie :)
dollce 06.10.2015 00:44
super przepis
Jagódka77 15.01.2015 11:59
pyszne mięsko
msmariusz 12.01.2015 00:54
ładnie wygląda
ben-ka 22.10.2014 10:35
Bardzo apetyczne mięsko.
gosiag 21.10.2014 21:44
pyszne miesko
Anna133 21.10.2014 17:09
a takiego to jeszcze nie robiłam
aisoglam 21.10.2014 15:28
Apetyczny i delikatny :)
wwwiolka 21.10.2014 15:07
Bardzo fajny przepis.
IwonaDD 21.10.2014 13:27
uwielbiam schab w mleku, jest wspaniały!
Futka 21.10.2014 13:11
Wyśmienity schab! :D
krokus 21.10.2014 12:55
musi być smaczny
Mniam 21.10.2014 11:44
Świetnie przygotowany schab.
Stenka 21.10.2014 10:43
apetycznie wygląda
Pani Domu 21.10.2014 10:33
smacznie wygląda
Wiktoria29 21.10.2014 09:25
uwielbiam taki schab
Wafelek2601 21.10.2014 08:49
Pyszne mięsko
Ania84 21.10.2014 08:48
super mięsko
iziona 21.10.2014 08:42
Apetyczny ten schab
Barbara13 21.10.2014 08:37
pyszny taki schabik
gosia1988 21.10.2014 08:36
musi być pyszny
engie23 21.10.2014 08:34
pyszniutki schabik

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak