Schab pieczony w jabłkach pod miodowo-musztardową kołderką

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • schab

    500 gr
  • jabłka

    2 szt
  • rozmaryn

  • musztarda

    1 łyżka
  • miód

    1 łyżka
  • ocet balsamiczny

    1 łyżka
  • wino białe wytrawne

    100 ml
  • boczek

    100 plastry
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Schab pieczony w jabłkach pod miodowo-musztardową kołderką foto
Schab ponacinać, w każdą wnękę wsadzić plasterek jabłka, rozmaryn oraz kilka liści laurowych.
Krok 2 - Schab pieczony w jabłkach pod miodowo-musztardową kołderką foto
Obwinąć plasterkami boczku i ścisnąć sznurkiem do pieczeni.
Krok 3 - Schab pieczony w jabłkach pod miodowo-musztardową kołderką foto
Na dno foremki wsypać troszkę tymianku, rozmarynu i liść laurowy. Włożyć pieczeń i polać olejem.
Włożyć do rozgrzanego piekarnika 180 stopni na 15 minut.
Krok 4 - Schab pieczony w jabłkach pod miodowo-musztardową kołderką foto
Po tym czasie wyjąć pieczeń i polać mieso białym winem
Krok 5 - Schab pieczony w jabłkach pod miodowo-musztardową kołderką foto
Przykryć aluminium i piec jeszcze około 30 minut, jeśli macie większy kawałek mięsa dołóżcie 10 minut.
Ostanie 5-10 minut odkryć mięso.
Krok 6 - Schab pieczony w jabłkach pod miodowo-musztardową kołderką foto
Do mięsa przygotować sos miodowo musztardowy :
musztardę , miód i ocet podgrzać w naczyniu aż do zgęstnienia tj. dosłownie kilka chwil..
Krok 7 - Schab pieczony w jabłkach pod miodowo-musztardową kołderką foto
Wyjąć schab, kroić w plastry i podawać z sosem musztardowo miodowym.
Krok 8 - Schab pieczony w jabłkach pod miodowo-musztardową kołderką foto
Smacznego !

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (15)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
norweska20 11.08.2015 20:48
apetyczne mięsko
usmiech 24.02.2014 11:05
dobry przepis
IZABELA29 04.11.2013 08:46
oczami można go jeść .
Katarzyna59 11.07.2013 07:20
bardzo apetyczne jedzonko
aisza1 13.06.2013 06:13
mniam pycha zjadła bym takiego chabu
goofy9 19.03.2013 23:16
wygląda wyjątkowo apetycznie
mirosława4 12.02.2013 18:27
ależ apetyczny i jak pięknie podany
Bernadeta1 30.01.2013 18:30
bardzo smacznie wygląda
cooleczka 10.01.2013 22:02
ale apetycznie wygląda
Anna133 10.01.2013 21:04
no cudo , słów mi brak ciekawa jestem smaku

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat