Schab pieczony

Schab pieczony

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

g

kg

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Lista składników

  • schab bez kości

  • bulion

MARYNATA

  • olej rzepakowy

    4 łyżki
  • sos sojowy słodki

    4 łyżki
  • miód

    1 łyżeczka
  • zioła prowansalskie

  • sól do smaku

  • Pieprz czarny- MŁYNEK

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Propozycja na aromatyczny, smakowity i delikatny schab pieczony. Idealny na ciepło do obiadu oraz na zimno np. do kanapek.

PRZYGOTOWANIE:

1. Na początku przygotowujemy marynatę:

Do miseczki wlewamy olej rzepakowy, słodki sos sojowy oraz miód i dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku oraz zioła prowansalskie, pieprz i sól do smaku - ponownie mieszamy. Tak powstałą marynatą nacieramy schab i zostawiamy w lodówce na około 12 godzin (najlepiej zostawić go na noc).

2. Schab układamy w naczyniu żaroodpornym i podlewamy go delikatnie bulionem. Do bulionu możemy włożyć także kawałki cebuli i czerwonej papryki - wtedy mięso nabierze jeszcze lepszego aromatu, wyrazistości i soczystości. Naczynie przykrywamy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C na około 15 minut.

Po tym czasie odkrywamy naczynie, zmniejszamy temperaturę do 180 stopni i pieczemy przez 40 minut, od czasu do czasu podlewając wierzch mięsa bulionem.

Następnie ponownie zmniejszamy temperaturę - do 160 stopni C i pieczemy jeszcze około 20 minut.

Schab idealnie smakuje na ciepło oraz na zimno.

Życzę smacznego! :)

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (11)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

w mojej kuchni

14.09.2015 17:17
dla mnie ulubione mięsko do pieczywa

Bernadeta1

14.09.2015 17:09
wygląda bardzo apetycznie

dollce

14.09.2015 14:31
pyszne mięsko ;)

misia53

14.09.2015 12:54
mięsko "palce lizać"

dom-agi

14.09.2015 10:51
Bardzo lubię :)

JulkaTomeczek

14.09.2015 10:39
Wygląda smakowicie

Anna169Hosz

14.09.2015 10:22
Aż ślinka cieknie:)

bertpvd

14.09.2015 10:14
piękny i soczysty

ilka01

14.09.2015 10:07
pychota :)

Aleksandra/Olcia

14.09.2015 09:54
wspaniały obiadek i na pewno pyszne mięsko

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat