Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Schab nadziany suszonymi pomidorami i mozzarellą

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

schab bez kości 1 kg,
suszone pomidory 1 słoik w oleju,
mozzarella w kulce 1 szt,
oliwa 5 łyżek,
Zioła prowansalskie suszone Prymat 1 łyżka,
Tymianek suszony Prymat 1 łyżeczka,
Rozmaryn suszony Prymat 1 łyżeczka,
Czosnek suszony Prymat 1 łyżeczka,
ząbki czosnku 2
przyprawy 1 -2 łyżeczki (do wieprzowiny)
bulion drobiowy ok,1,5 szkl,

Przepis i sposób przygotowania na: Schab nadziany suszonymi pomidorami i mozzarellą

Kawałek schabu około 1 kg. dokładnie oczyszczamy, myjemy a następnie osuszamy ręczniczkiem papierowym.
Ostrym nożem w środku schabu robimy otwór nie całkiem do końca (tak około 1 cm przed końcem) i ciasno upychamy w otwór pomidory oraz paski mozzarelli.
Mięso nacieramy oliwą , różnymi przyprawami, oprószamy solą i pieprzem i zszywamy nitką kuchenną.
Mięso przekładamy do brytfanki, przykrywamy i odstawiamy na noc do lodówki.
Następnego dnia mięso podlewamy bulionem i podsmażamy z każdej strony po 5 - 8 minut,następnie wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i pieczemy aż mięso będzie miękkie obracając co jakiś czas i podlewając bulionem w razie konieczności.
Po upieczeniu mięso kroimy w plastry i układamy na sałacie,
Podajemy jako dodatek do drugiego dania .

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 07.06.2018 19:13
dobre mieso.
bietka 02.04.2018 22:08
Idealne mięsko na obiad : )

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak