Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Schab na pieczarkach

2.0
(2)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Mięso

kotlety schabowe 6
sól gruboziarnista
Pieprz czarny mielony Prymat
Majeranek suszony Prymat

Sos

pieczarki 12 sztuk
cebula biała 2
tymianek posiekany
Pieprz czarny mielony Prymat
Majeranek suszony Prymat
sól do smaku

Porada

Jeśli ktoś lubi sosy na bazie śmietany, może zabielić pieczarki z cebulą przed dodaniem schabu.

Przepis i sposób przygotowania na: Schab na pieczarkach

Na początku do rondelka, najlepiej z grubym dnem, wrzucić masło klarowane. Po rozgrzaniu dodać pokrojoną w kostkę cebulę.

Następnie dodać pokrojone w ćwiartki pieczarki. W czasie smażenia doprawić je solą, pieprzem i majerankiem. Na koniec smażenia dodać świeży, posiekany tymianek.

Na patelni rozgrzać masło klarowane. Schab pokroić w plastry ( mniejsze niż 1 cm), oprószyć solą i pieprzem. W czasie smażenia doprawić majerankiem. Po przesmażeniu (najlepiej, żeby brzegi nabrały złotego koloru), odsączyć z nadmiaru tłuszczu.

Następnie położyć schab na pieczarki i całość dusić około 20 minut. Podawać z buraczkami i kaszą gryczaną. Ziemniaki tez sprawdzają się idealnie.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak