Schab na dziko z wolnowaru

Schab na dziko z wolnowaru

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • schab bez kości

    1,5 kg
  • pieczarki

    0,5 kg
  • czosnek

    2 ząbki
  • czarny pieprz

    2 ziarenka
  • Liść laurowy suszony Prymat

    1 sztuka
  • rozmaryn

    1 łyżeczka
  • majeranek

    1 łyżeczka
  • szałwia

    0,5 łyżeczki
  • sól

    3 łyżeczki
  • ocet jabłkowy

    2 łyżki
  • olej z pestek winogron

    4 łyżki
  • mąka ziemniaczana

    2 łyżeczki
  • masło

    1 łyżeczka
  • Owoc jałowca cały Prymat

    kilka szt.
  • wino czerwone

    1 butelka
  • tymianek

    1 łyżeczka
  • Ziele angielskie całe Prymat

    2 ziarenka
  • cebula

    2 sztuki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

1. Wszystkie przyprawy (prócz soli i czosnku) rozcieramy w moździerzu na pył. Czosnek rozcieramy z solą, następnie dodajemy roztarte przyprawy, ocet i olej. Całość dokładnie mieszamy na jednolitą pastę i odstawiamy na pół godziny.
2. Schab dokładnie nacieramy ziołową pastą i szczelnie zawijamy w kilka warstw folii spożywczej. Drewniana pałką lub wałkiem lekko zbijamy schab ze wszystkich stron. Odstawiamy do lodówki na 48 godzin.
3. Schab wyjmujemy z lodówki i doprowadzamy do temperatury pokojowej. Następnie odwijamy z folii i umieszczamy w misie wolnowaru. Dodajemy pieczarki i cebulę, zalewamy winem. Gotujemy na niskiej mocy przez 8 godzin.
4. Ugotowany schab wyjmujemy z sosu. Odlewamy 300 ml sosu i kilka pieczarek – zachowujemy na później do risotto. Resztę sosu przelewamy do rondelka, dolewamy 50ml wody z dwiema łyżeczkami mąki ziemniaczanej, łyżkę masła i gotujemy przez 3 – 5 minut cały czas mieszając, aż sos lekko zgęstnieje.

Schab podajemy z kopytkami lub ziemniakami.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
IZABELA29 08.05.2013 13:15
pyszny szkoda tylko ,że tego wolnowaru nie wszyscy mają
malinka18 14.09.2012 14:41
pysznie wygląda ten schabik...

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat