Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Schab gotowany w sosie z pieczarkami

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Podstawowe

schab 5 plastrów
pieczarki 50 dag
cebula 1 średnia
ząbek czosnku
woda 500-600 ml + 2 łyżki sosu sojowego

Dodatkowo

Tymianek suszony Prymat 1/2 łyżeczki
sól
Pieprz czarny mielony Prymat
olej 1/2 łyżki
masło 1 łyżki
mąka ziemniaczana 1 łyżeczka + odrobina zimnej wody

Przepis i sposób przygotowania na: Schab gotowany w sosie z pieczarkami

Każdy plaster schabu kroję na pół, następnie wzdłuż, aby mięso było cieńsze.
Cebulę i czosnek drobno siekam, podsmażam na oleju z dodatkiem tymianku, często mieszam. Zalewam wodą z sosem sojowym, doprawiam solą według własnego smaku.
Kiedy zacznie się gotować, wkładam mięso, ponownie zagotowuję. Zmniejszam ogień, gotuję na małym ogniu około 60 minut. W trakcie kilka razy mieszam mięso.
Pieczarki podsmażam na maśle z dodatkiem soli i pieprzu (najlepiej użyć świeżo mielonego) do momentu, aż będą złote. Dodaję do sosu. Gotuję kolejne 15-20 minut.
Na koniec zagęszczam sos mąką rozmąconą w zimnej wodzie. Wlewając mieszam sos, aby nie powstały grudki, gotuję jeszcze przez chwilę.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Wacław 23.04.2017 14:34
apetyczne danie :-)
Łukasz15 22.04.2017 21:00
Bardzo dobry
Bernadeta1 22.04.2017 20:51
smaczne mięsko
adelajda 22.04.2017 19:52
pyszny obiadek

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak