Schab gotowany w 10 minut

Schab gotowany w 10 minut

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • schab bez kości

    1 kilogram
  • woda zimna

    1 1/2 litr
  • sól

    80 gram
  • czosnek

    5 ząbek
  • zioła prowansalkie Prymat

    2 łyżka
  • kolendra cała

    1/2 łyżeczka
  • majonez

    3 łyżka
  • musztarda sarepska

    1 łyżka
  • cukier

    2 łyżeczka
  • owoc jałowca

    kilka szt.
  • liść laurowy

    4 sztuka
  • pieprz czarny ziarnisty

    6 sztuka
  • ziele angielskie całe

    4 sztuka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Do dużego garnka (z grubym dnem) wlać zimną wodę. Dodać sól, pieprz, cukier, majonez, musztardę, roztarte w dłoniach zioła, pokruszone liście laurowe i rozgniecione ziarna kolendry, jałowca i ziela. Czosnek obrać i pokroić na plasterki. Dodać do garnka. Wszystko wymieszać. Do garnka włożyć mięso i doprowadzić do wrzenia. Gotować pod przykryciem 5 minut. Wyłączyć gaz i zostawić mięso do wystudzenia na kilka godzin. Po tym czasie ponownie doprowadzić do wrzenia i gotować kolejne 5 minut. Wyłączyć gaz i pozostawić do całkowitego wystudzenia. Mięso wyjąć z marynaty, kiedy będzie całkowicie zimne.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (12)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Justyna Jussstiii

01.04.2017 11:07
super polecam :)

Klausia

02.01.2016 18:50
To jest jako wędlina? Niesamowite, że tak krótko :)

Franciszek

01.02.2015 08:47
Lubię takie schabiki

jagoda5913

01.02.2015 08:04
Super pomysł

Ola1984

23.06.2013 09:55
Paulina, ale samo gotowanie zajmuje tylko 10 minut, więc mało z tym mięskiem pracy, a smak pyszny :)

iziona

23.06.2013 08:25
Zawsze mi się podoba ten sposób przygotowania mięsa, muszę koniecznie spróbować.

Megg

22.06.2013 21:51
wygląda przepysznie

gosia1988

22.06.2013 21:07
fajnie wygląda

paulina2157

22.06.2013 20:51
no pięknie wygląda, no nie tak w 10 minut bo 10 minut gotowania ale ile studzenia :)

Janina

22.06.2013 20:15
To jest pyszne, tak też robię szynkę

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat