Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Schab faszerowany suszonymi pomidorami i serem owczym podawany z kluskami śląskimi i sosem estragonowym

2.0
(5)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

schab

schab bez kości 1,5 kg
suszone pomidory 1 słoik
ser owczy 180 g
sól i pieprz wg uznania

kluski śląskie

ziemniaki ugotowane 1 kg
mąka ziemniaczana 250 g
jajko 2 sztuki
masło miękkie 4 łyżki
sól do smaku wg uznania

sos estragonowy

estragon 15 g
mleko skondensowane niesłodzone 250 ml
przyprawa w płynie wg uznania
mąka pszenna 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Schab faszerowany suszonymi pomidorami i serem owczym podawany z kluskami śląskimi i sosem estragonowym

1. Ostrym nożem wydrążamy w schabie rękaw (na przelot).
2. Kroimy suszone pomidory oraz ser owczy. Mieszamy je i wypełniamy nimi po brzegi rękaw w mięsie.
3. Schab obtaczamy w oliwie pozostałej z suszonych pomidorów, a następnie przyprawiamy solą i pieprzem (wg uznania).
4. Odstawiamy schab na 3-4 godziny (do lodówki).
5. Pieczemy około godzinę w piekarniku z termoobiegiem (zaczynamy od 120 stopni, stopniowo zwiększając temperaturę co 10-15 minut o 10 stopni - dzięki temu schab nie stanie się wysuszony). W czasie pieczenia kilka razy przewracamy mięso. 10 minut przed końcem pieczenia ustawiamy pieczenie na opcję grill z termoobiegiem (200 stopni). Mięso stanie się dzięki temu bardzo rumiane.
Etap. 2. - kluski śląskie
1. Ziemniaki dokładnie przeciskamy przez praskę.
2. Masę ugniatamy w misce, dzielimy na cztery części, jedną ćwiartkę wyjmujemy, wypełniamy mąką ziemniaczaną, dodajemy żółtko, masło i sól.
3. Dokładnie wyrabiamy ciasto, następnie formujemy kluski, pamiętając o wgłębieniu.
4. Gotujemy, wrzucając na osoloną, wrzącą wodę. Po wypłynięciu czekamy około 2 minuty.
Etap 3. - sos estragonowy
1. Zagotowujemy szklankę wody i wrzucamy do niej estragon (koniecznie świeży lub mrożony!). Przez 5 minut gotujemy. Następnie dodajemy sos pozostały z pieczenia schabu. Będą w nimi i pomidory, i roztopiony ser owczy - świetnie komponują się z estragonem.
2. Mąkę rozrabiamy z mlekiem skondensowanym (najlepiej zblendować), a następnie dodajemy do wody z estragonem. Mieszamy aż zgęstnieje, doprawiamy przyprawą w płynie

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

wwwiolka 13.03.2016 15:59
Bardzo fajny przepis.
dodi 13.03.2016 14:45
bardzo apetyczne !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!1
Ela427 13.03.2016 13:04
pyszne jedzonko
kd045 13.03.2016 12:37
Bardzo fajny pomysł na obiad
ania2610 13.03.2016 11:39
pyszna propozycja!
sliwka 13.03.2016 09:42
Bardzo smaczny obiadek;)))
tobi1989 13.03.2016 08:25
Ciekawa kompozycja :)
Maridka19 13.03.2016 06:10
Same pyszności na obiad.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak