SCHAB DUSZONY ZE ŚLIWKAMI

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • schab bez kości

    1 kg
  • śliwki suszone

    300 g
  • ząbek czosnku

  • Majeranek suszony Prymat

    1 łyżeczka
  • sól i pieprz

  • tłuszcz

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Schab umyć,natrzeć solą,pieprzem,majerankiem i roztartym czosnkiem,odstawić do lodówki na1-2 godziny.Śliwki sparzyć.Ostrym nożem głęboko nakłuć mięso w kilkunastu miejscach i w otwory włożyć część śliwek.Na patelni rozgrzać olej,lub dowolny tluszcz i obsmażyć mięso ze wszystkich stron.Przełożyć do brytfanny,dodac 2 łyżki tluszczu ze smażenia,podlać wodą i wstawić do piekarnika nagrzanego 180 st..Dusić 1 godz..W czasie duszenia często polewać wytworzonym sosem i uzupełnić w razie potrzeby wodę.W połowie duszenia mięso obłożyć pozostałymi śliwkami.Gotowy schab pokroić na plastry i na półmisek,przybrać śliwkami.Można podawać na gorąco lub na zimno.

INNA PROPOZYCJA: śliwki można zastąpić suszoną żurawiną,też jest bardzo smaczna potrawa.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (7)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Ela15 09.06.2017 07:46
na pewno pysznie smakuje
marczak1963 14.03.2017 15:09
ja i moi bliscy lubimy tą potrawę
matesko 22.09.2015 12:26
ciekawa propzycja
Stenka 23.08.2015 08:12
ciekawy przepis, schab nie jest taki suchy i jest przesiąknięty smakiem śliwek
mysza75 20.08.2015 09:34
jaki dobrey sama bym zjadła
DorotaZ 19.08.2015 20:14
Ja też lubię takie
pestka 19.08.2015 19:59
lubię takie mięsko

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat