Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

SCHAB DUSZONY ZE ŚLIWKAMI

2.0
(6)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

schab bez kości 1 kg
śliwki suszone 300 g
ząbek czosnku
Majeranek suszony Prymat 1 łyżeczka
sól i pieprz
tłuszcz

Przepis i sposób przygotowania na: SCHAB DUSZONY ZE ŚLIWKAMI

Schab umyć,natrzeć solą,pieprzem,majerankiem i roztartym czosnkiem,odstawić do lodówki na1-2 godziny.Śliwki sparzyć.Ostrym nożem głęboko nakłuć mięso w kilkunastu miejscach i w otwory włożyć część śliwek.Na patelni rozgrzać olej,lub dowolny tluszcz i obsmażyć mięso ze wszystkich stron.Przełożyć do brytfanny,dodac 2 łyżki tluszczu ze smażenia,podlać wodą i wstawić do piekarnika nagrzanego 180 st..Dusić 1 godz..W czasie duszenia często polewać wytworzonym sosem i uzupełnić w razie potrzeby wodę.W połowie duszenia mięso obłożyć pozostałymi śliwkami.Gotowy schab pokroić na plastry i na półmisek,przybrać śliwkami.Można podawać na gorąco lub na zimno.

INNA PROPOZYCJA: śliwki można zastąpić suszoną żurawiną,też jest bardzo smaczna potrawa.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ela15 09.06.2017 07:46
na pewno pysznie smakuje
marczak1963 14.03.2017 15:09
ja i moi bliscy lubimy tą potrawę
matesko 22.09.2015 12:26
ciekawa propzycja
Stenka 23.08.2015 08:12
ciekawy przepis, schab nie jest taki suchy i jest przesiąknięty smakiem śliwek
mysza75 20.08.2015 09:34
jaki dobrey sama bym zjadła
DorotaZ 19.08.2015 20:14
Ja też lubię takie
pestka 19.08.2015 19:59
lubię takie mięsko

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak