Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Schab duszony w winie z goździkami

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

schab bez kości 5 plastrów
włoszczyzna 1 szt.
powidła śliwkowe 4 łyżki
bulion warzywny 0,5 szklanki
wino czerwone wytrawne 2 szklanki
Goździki całe Prymat 6 szt.

Przepis i sposób przygotowania na: Schab duszony w winie z goździkami

Kroki postępowania

1
Włoszczyznę oczyszczamy i obieramy ze skórki. Kroimy na mniejsze części.
Krok 1 - Schab duszony w winie z goździkami foto
2
Mięso dzielimy na pięć równych części. Można lekko rozbić tłuczkiem.
Krok 2 - Schab duszony w winie z goździkami foto
3
Wkładamy do garnka. Dodajemy włoszczyznę. Gotujemy przez około 30 minut. Wyjmujemy mięso.
Krok 3 - Schab duszony w winie z goździkami foto
4
Mięso rumienimy krótko na patelni i przekładamy do garnka.
Krok 4 - Schab duszony w winie z goździkami foto
5
Odlewamy pół szklanki bulionu pozostałego po gotowaniu. Mieszamy z powidłami. Zalewamy schab. Dokładamy goździki i podlewamy winem. Dusimy do miękkości.
Krok 5 - Schab duszony w winie z goździkami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Futka 30.09.2016 12:00
Wspaniały i niezwykle apetyczny schabik :)
IKrakowianka 28.09.2016 21:06
świetne mięsko
sezamek 28.09.2016 15:54
Smaczne :)
Motorek 28.09.2016 15:37
bardzo dobry schabik

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak