Schab duszony w sosie cebulowo-śliwkowym

Ifa

Ifa

Schab duszony w sosie cebulowo-śliwkowym

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

g

kg

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • schab bez kości

    700 g
  • cebula

    5
  • grzyby suszone

    4-5
  • majeranek Prymat

    1-2 łyżeczki
  • cząber

    1 łyżeczka
  • sól

    1-2 łyżeczki
  • czarny pieprz mielony Prymat

    1-2 łyżeczki
  • śliwki suszone

    6-7
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

1. Schab kroimy w 0,5 cm plastry, możemy delikatnie rozbić ale nie jest to konieczne. Plastry oprószamy majerankiem i cząbrem. Na patelni rozgrzewamy olej, obsmażamy schab na złoto.

2. Cebuę obieramy i kroimy w piórka, śliwkę kroimy na 3 części. Cebulę wrzucamy do smażącego się schabu i smażymy, aż cebula się zezłoci. Możemy dodać troszkę więcej oleju. Na koniec dajemy śliwki i grzyby i podlewamy 1 szklanką wody. Dusimy na wolnym ogniu ok. 40 minut. Na koniec doprawiamy solą i pieprzem. Sos możemy też zgęścić mąką.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (7)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Anna169Hosz

19.09.2015 17:01
Smakowite mięsko.

adelajda

18.09.2015 18:05
Smaczny schabik :)

Ifa

18.09.2015 17:29
Dziękuję za uwagę :-) już dopisuję, dobrze że w porę, póki jeszcze edytor możliwy :-)

Ewelina1991

18.09.2015 14:48
pysznie wygląda ;-) a ile śliwek się daje??

Mniam

18.09.2015 14:40
Mniami, jakie to musi być pyszne!

Aleksandra/Olcia

18.09.2015 12:33
pysznie u Ciebie

w mojej kuchni

18.09.2015 11:17
pyszne smaki

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat