Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Schab duszony w sosie cebulowo-śliwkowym

3.0
(15)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

schab bez kości 700 g
cebula 5
grzyby suszone 4-5
Majeranek suszony Prymat 1-2 łyżeczki
cząber 1 łyżeczka
sól 1-2 łyżeczki
Pieprz czarny mielony Prymat 1-2 łyżeczki
śliwki suszone 6-7

Przepis i sposób przygotowania na: Schab duszony w sosie cebulowo-śliwkowym

1. Schab kroimy w 0,5 cm plastry, możemy delikatnie rozbić ale nie jest to konieczne. Plastry oprószamy majerankiem i cząbrem. Na patelni rozgrzewamy olej, obsmażamy schab na złoto.

2. Cebuę obieramy i kroimy w piórka, śliwkę kroimy na 3 części. Cebulę wrzucamy do smażącego się schabu i smażymy, aż cebula się zezłoci. Możemy dodać troszkę więcej oleju. Na koniec dajemy śliwki i grzyby i podlewamy 1 szklanką wody. Dusimy na wolnym ogniu ok. 40 minut. Na koniec doprawiamy solą i pieprzem. Sos możemy też zgęścić mąką.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Anna169Hosz 19.09.2015 17:01
Smakowite mięsko.
adelajda 18.09.2015 18:05
Smaczny schabik :)
Ifa 18.09.2015 17:29
Dziękuję za uwagę :-) już dopisuję, dobrze że w porę, póki jeszcze edytor możliwy :-)
Ewelina1991 18.09.2015 14:48
pysznie wygląda ;-) a ile śliwek się daje??
Mniam 18.09.2015 14:40
Mniami, jakie to musi być pyszne!
Aleksandra/Olcia 18.09.2015 12:33
pysznie u Ciebie
w mojej kuchni 18.09.2015 11:17
pyszne smaki

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak