Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Schab duszony w mleku

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

schab bez kości 1 kg
boczek wędzony 10 dag
cebula 1 sztuka
marchewka 2 sztuki
pietruszka 1 korzeń
seler naciowy 3 łodygi
masło klarowane 1 łyżka
mleko 1 szklanka
olej rzepakowy 3 łyżki
sól i pieprz

Porada

Polecam z kopytkami.

Przepis i sposób przygotowania na: Schab duszony w mleku

Kroki postępowania

1
W umyty i osuszony schab wetrzeć sól i sporą ilość świeżo zmielonego pieprzu. Na patelni rozgrzać olej i obsmażyć dokładnie mięso. Następnie przełożyć mięso do szerokiego rondla z grubym dnem.
Krok 1 - Schab duszony w mleku foto
2
Warzywa i boczek pokroić na drobne kawałki i podsmażyć na pozostałym na patelni tłuszczu (przez ok. 5 minut).
Krok 2 - Schab duszony w mleku foto
3
Zeszklonymi warzywami i boczkiem obłożyć schab, dodać łyżkę klarowanego masła i pieprz, całość zalać mlekiem. Dusić pod przykryciem, na niskiej mocy palnika. Po godzinie wyjąć kilka łyżek warzyw (podać je później do mięsa).
Po kolejnej pół godzinie duszenia wyjąć mięso, odłożyć na bok, aby „odpoczęło”, a warzywa i boczek zmiksować na gładki mu.. Mięso pokroić na centymetrowe plastry i podać z musem z warzyw i boczku i wcześniej odłożonymi kawałkami warzyw (podgrzanymi).
Krok 3 - Schab duszony w mleku foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak