Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Schab duszony w mleku

3.0
(18)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

schab bez kości 1 kg
szałwia suszona 1 łyżeczka
fenkuł 1/2 łyżeczki
sól 1/2 łyżeczki
pieprz 1/4 łyżeczki
olej 3 łyżki
mleko 320 ml
sok z cytryny 2 łyżeczki
czosnek 4 ząbki

Przepis i sposób przygotowania na: Schab duszony w mleku

Kroki postępowania

1
Liście szałwię rwiemy na mniejsze kawałki. Schab nacieramy wymienionymi przyprawami czyli solą, pieprzem, szałwią i owocami kopru włoskiego.
Krok 1 - Schab duszony w mleku foto
2
3 ząbki czosnku obieramy i kroimy w słupki. Schab miejscami nacinamy, w nacięcia wkładamy czosnek.
Krok 2 - Schab duszony w mleku foto
3
Schab zawijamy w folię i marynujemy co najmniej 12h.
Krok 3 - Schab duszony w mleku foto
4
Po wyjęciu z lodówki schab obsmażamy na rumiano z każdej strony na 2 łyżkach oleju. Kolejno mięso przekładamy do formy żaroodpornej. patelni nie myjemy. Na patelnię wlewamy 1 łyżkę oleju i podsmażamy przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Dodajemy mleko i zeskrobujemy "smaczki" mięsa i mieszamy je z mlekiem.
Krok 4 - Schab duszony w mleku foto
5
Powstały mleczny roztwór wlewamy do formy. Naczynie przykrywamy pokrywką lub folią aluminiową i dusimy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 45 minut. W czasie duszenia mleko powinno lekko bulgotać - ewentualnie zwiększamy lub zmniejszamy wówczas temperaturę. Mleko w tym czasie powinno zacząć zmieniać kolor na lekko karmelowy. Po tym czasie mięso obracamy. Zmniejszamy temperaturę do 160 stopni, uchylamy trochę pokrywkę i dusimy jeszcze 35 minut.
Krok 5 - Schab duszony w mleku foto
6
Po upieczeniu mięso wyjmujemy z formy, zaś mleko pozostałe z duszenia wlewamy do naczynia i za pomocą blendera miksujemy je (po pieczeniu powstaną "grudki"). Zmiksowany sos wstawiamy na ogień i mieszając gotujemy do zgęstnienia. Sos doprawiamy do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny.
Krok 6 - Schab duszony w mleku foto
7
Mięso podajemy z sosem. Świetnie smakuje ze świeżym pieczywem czy ziemniakami. Życzę smacznego :)
Krok 7 - Schab duszony w mleku foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Agnieszka_B 27.02.2013 20:22
Robiłam kiedyś schab w podobny sposób i wyszedł bardzo smaczny :)
GOSIA18 27.02.2013 15:31
Pięknie się prezentuje i smacznie wygląda.
wyattearp 27.02.2013 14:36
nigdy nie robiłam muszę spróbować
ao_12 26.02.2013 06:28
ja też słyszałam, że bardzo dobry.apetycznie wygląda
Noruas 26.02.2013 01:31
a ja nie słyszałam, też chętnie sprawdze :)
Joanna83 26.02.2013 00:15
Słyszałam o schabie duszonym w mleku,ale jeszcze nie robiłam.Kiedyś będę musiała spróbować.
Beatris 26.02.2013 00:05
Ciekawy przepis. Schabik wygląda bardzo apetycznie.
jasiek 25.02.2013 23:07
apetycznie podany
Mati13 25.02.2013 22:32
takiego nie jadłem, a bardzo ładnie wygląda

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak