Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Schab czosnkowo-ziołowy

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

schab bez kości 1,5 kg
ocet jabłkowy 1 łyżka
czosnek 4 ząbki
Papryka wędzona słodka mielona Prymat 1 łyżeczka
Majeranek suszony Prymat 1 łyżka
sos sojowy 2 łyżki
musztarda 1 łyżka
Liść laurowy suszony Prymat 2 szt
tymianek 0,5 łyżeczki
szałwia 0,5 łyżeczki
Gałka muszkatołowa mielona Prymat 0,5 łyżeczki
oliwa 2 łyżki
pieprz 1 łyżeczka
sól 2 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Schab czosnkowo-ziołowy

Kroki postępowania

1
Mięso umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, natrzeć solą i pieprzem.
Krok 1 - Schab czosnkowo-ziołowy foto
2
Do miski włożyć przeciśnięty przez praskę czosnek, pokruszone liście laurowe, ocet, sos sojowy, oliwę, majeranek, tymianek, szałwię, gałkę muszkatołową, paprykę i musztardę, wymieszać.
Krok 2 - Schab czosnkowo-ziołowy foto
3
Przygotowaną marynatą dokładnie posmarować mięso.
Krok 3 - Schab czosnkowo-ziołowy foto
4
Tak przygotowane mięso włożyć do rękawa do pieczenia, szczelnie zapiąć, ułożyć w naczyniu żaroodpornym i pozostawić w lodówce przynajmniej na 5-6 godzin. ( Najlepiej na całą noc).


Następnie rękaw w kilku miejscach przebić wykałaczką i włożyć do nagrzanego do 190 stopni piekarnika, piec około 1,5 godziny. Po upływie 1 godziny przeciąć rękaw, mięso oblać powstałym sosem, i dalej piec aby nabrało rumianego koloru.
Krok 4 - Schab czosnkowo-ziołowy foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Wacław 29.06.2017 17:09
pyszne mięsko :-)
Janina 28.06.2017 16:35
Fajne mięsko;))
adelajda 28.06.2017 16:05
Pyszna wędlinka
anka1988 28.06.2017 15:58
uwielbiam takie mięsko na kanapki
ilka01 28.06.2017 14:48
pyszności ....:)
Róża1 28.06.2017 14:07
ale przepyszne mięsko !!!!!!!!!!!!!!!!!!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak