Schab czosnkowo-ziołowy

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • schab bez kości

    1,5 kg
  • ocet jabłkowy

    1 łyżka
  • czosnek

    4 ząbki
  • Papryka wędzona słodka mielona Prymat

    1 łyżeczka
  • Majeranek suszony Prymat

    1 łyżka
  • sos sojowy

    2 łyżki
  • musztarda

    1 łyżka
  • Liść laurowy suszony Prymat

    2 szt
  • tymianek

    0,5 łyżeczki
  • szałwia

    0,5 łyżeczki
  • Gałka muszkatołowa mielona Prymat

    0,5 łyżeczki
  • oliwa

    2 łyżki
  • pieprz

    1 łyżeczka
  • sól

    2 łyżeczki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Schab czosnkowo-ziołowy foto
Mięso umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, natrzeć solą i pieprzem.
Krok 2 - Schab czosnkowo-ziołowy foto
Do miski włożyć przeciśnięty przez praskę czosnek, pokruszone liście laurowe, ocet, sos sojowy, oliwę, majeranek, tymianek, szałwię, gałkę muszkatołową, paprykę i musztardę, wymieszać.
Krok 3 - Schab czosnkowo-ziołowy foto
Przygotowaną marynatą dokładnie posmarować mięso.
Krok 4 - Schab czosnkowo-ziołowy foto
Tak przygotowane mięso włożyć do rękawa do pieczenia, szczelnie zapiąć, ułożyć w naczyniu żaroodpornym i pozostawić w lodówce przynajmniej na 5-6 godzin. ( Najlepiej na całą noc).


Następnie rękaw w kilku miejscach przebić wykałaczką i włożyć do nagrzanego do 190 stopni piekarnika, piec około 1,5 godziny. Po upływie 1 godziny przeciąć rękaw, mięso oblać powstałym sosem, i dalej piec aby nabrało rumianego koloru.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (6)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Wacław 29.06.2017 17:09
pyszne mięsko :-)
Janina 28.06.2017 16:35
Fajne mięsko;))
adelajda 28.06.2017 16:05
Pyszna wędlinka
anka1988 28.06.2017 15:58
uwielbiam takie mięsko na kanapki
ilka01 28.06.2017 14:48
pyszności ....:)
Róża1 28.06.2017 14:07
ale przepyszne mięsko !!!!!!!!!!!!!!!!!!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat