Schab a'la włoskie calzone

Czas przygotowania:
45 min

Ilość porcji:
3 - 4

Włoska odsłona rzadkiego gościa na grillu - schabu. Bardzo dobra alternatywa dla tych, którzy lubią mięsko (zwłaszcza bez żyłek) i warzywa. Polski schab we włoskim stylu. Znakomicie smakuje z pieczywem jak i sałatkami. Dopełnieniem smaku może być czerwone wino.
Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • kotlety schabowe

    4 szt.
  • bakłażan

    1 szt.
  • cukinia

    1 szt.
  • papryka czerwona

    1 szt.
  • mięta liście

    1 gałązka
  • wino czerwone wytrawne

    0.5 szklanki
  • oliwa extra virgin

    0.25 szklanki
  • Kminek mielony Prymat

    0.5 łyżeczki
  • Czosnek suszony Prymat

    0.5 łyżeczki
  • Kucharek przyprawa uniwersalna

    1 łyżeczka
  • Tymianek suszony Prymat

    1 łyżeczka
  • sól

    1 szczypta
  • Sól morska z pieprzem Prymat w młynku

    1 szczypta
  • Przyprawa do mięs Prymat

    1 łyżeczka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Mięso pokrojone na porcje, nierozbite, zamarynować w przyprawach i czerwonym winie, wymieszanym z 1/4 szklanki oliwy. Odstawić do lodówki na ok. 24 h. Po upływie tego czasu mięso rozbić na cienkie kotlety. Bakłażana, cukinię, paprykę, pokroić na bardzo cienkie plastry, opiec na grillu. Następnie pokrojoną w kawałki mozzarellę owinąć w grillowane warzywa (mniej więcej po 1 plasterku cukinii, bakłażana i papryki). Przygotowane nadzienie umieścić w złożonym na pół kotlecie, brzegi lekko zaklepać tłuczkiem. Grillować wolno z każdej strony, tak aby mięso się upiekło, a mozzarella rozpuściła. Podawać z kolorowym pieprzem i musztardą Grillową Prymatu oraz dodatkami wg uznania.
Smacznego!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat