Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Schab a'la włoskie calzone

2.0
(3)
Czas
Czas: 45 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.
Włoska odsłona rzadkiego gościa na grillu - schabu. Bardzo dobra alternatywa dla tych, którzy lubią mięsko (zwłaszcza bez żyłek) i warzywa. Polski schab we włoskim stylu. Znakomicie smakuje z pieczywem jak i sałatkami. Dopełnieniem smaku może być czerwone wino.

Składniki:

kotlety schabowe 4 szt.
bakłażan 1 szt.
cukinia 1 szt.
papryka czerwona 1 szt.
mięta liście 1 gałązka
wino czerwone wytrawne 0.5 szklanki
oliwa extra virgin 0.25 szklanki
Kminek mielony Prymat 0.5 łyżeczki
Czosnek suszony Prymat 0.5 łyżeczki
Kucharek przyprawa uniwersalna 1 łyżeczka
Tymianek suszony Prymat 1 łyżeczka
sól 1 szczypta
Sól morska z pieprzem Prymat w młynku 1 szczypta
Przyprawa do mięs Prymat 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Schab a'la włoskie calzone

Mięso pokrojone na porcje, nierozbite, zamarynować w przyprawach i czerwonym winie, wymieszanym z 1/4 szklanki oliwy. Odstawić do lodówki na ok. 24 h. Po upływie tego czasu mięso rozbić na cienkie kotlety. Bakłażana, cukinię, paprykę, pokroić na bardzo cienkie plastry, opiec na grillu. Następnie pokrojoną w kawałki mozzarellę owinąć w grillowane warzywa (mniej więcej po 1 plasterku cukinii, bakłażana i papryki). Przygotowane nadzienie umieścić w złożonym na pół kotlecie, brzegi lekko zaklepać tłuczkiem. Grillować wolno z każdej strony, tak aby mięso się upiekło, a mozzarella rozpuściła. Podawać z kolorowym pieprzem i musztardą Grillową Prymatu oraz dodatkami wg uznania.
Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak