SATAY Z KURCZAKA W SOSIE CURRY

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • filet z kurczaka

    300 g
  • pasta curry

    50 g
  • mleko kokosowe

    250 ml
  • limonka

    1 szt
  • cukier trzcinowy

    1 łyzka
  • orzeszki ziemne

    50 g
  • olej kokosowy

    1 łyzka
  • Cebulka smażona Prymat

    30 g
  • kolendra posiekana

    2 łyzki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

Mięso indyka kroimy w grubsze paski, delikatnie rozbijamy.

25 g pasty curry mieszamy z 2 łyżkami mleka kokosowego, wkładamy mięso, dokładnie obtaczamy i dostawiamy do lodówki.

Patelnię WOLL Szafir Indukcja rozgrzewamy, dodajemy resztę pasty curry oraz łyżkę skorki startej z limonki - przesmażamy, a następnie zalewamy resztą mleka kokosowego.

Dodajemy cukier oraz posiekane orzeszki - gotujemy ok. 7 minut aż sos zgęstnieje, a następnie dodajemy 2 łyżki soki z limonki i dokładnie mieszamy. Zlewamy z patelni.

Zamarynowane mięso nabijamy na patyczki do szaszłyków.

Na tej samej patelni rozgrzewamy olej kokosowy i smażymy do miękkości przygotowane mięso.

Podajemy gorące z sosem, posiekaną kolendrą, świeżym ogórkiem oraz prażoną cebulką.

Smacznego!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
olkaaa 01.03.2016 08:02
ciekawa propozycja
Bernadeta1 29.02.2016 19:30
smaczne jedzonko

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat