Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Satay z kurczaka w sosie curry

Czas
Czas: 45 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

filet z kurczaka 300 gramów
pasta curry 50 gramów
mleko kokosowe 250 mililitrów
limonka 1 sztuka
cukier trzcinowy 1 łyżka
orzeszki ziemne 50 gramów
olej kokosowy 1 łyżka
Cebulka smażona Prymat 30 gramów
kolendra posiekana 2 łyżki
ogórek zielony

Przepis i sposób przygotowania na: Satay z kurczaka w sosie curry

Mięso kurczaka kroimy w grubsze paski i delikatnie rozbijamy.

25 g pasty curry mieszamy z 2 łyżkami mleka kokosowego. W tak przygotowaną marynatę wkładamy mięso, dokładnie obtaczamy i wkładamy do lodówki.

Patelnię rozgrzewamy, dodajemy resztę pasty curry oraz łyżkę skórki startej z limonki - przesmażamy, a następnie zalewamy resztą mleka kokosowego.

Dodajemy cukier oraz posiekane orzeszki - gotujemy ok. 7 minut aż sos zgęstnieje, a następnie dodajemy 2 łyżki soku z limonki i dokładnie mieszamy. Całość zlewamy z patelni do miski.

Zamarynowane mięso nabijamy na patyczki do szaszłyków. Na tej samej patelni rozgrzewamy olej kokosowy i smażymy do miękkości przygotowane mięso.

Podajemy gorące z sosem, posiekaną kolendrą, świeżym ogórkiem oraz prażoną cebulką.

Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

olkaaa 01.03.2016 08:02
ciekawa propozycja
Bernadeta1 29.02.2016 19:30
smaczne jedzonko

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak