Satay (oryginalnie ognisty!)

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • pierś z kurczaka

    400 gram
  • mielona trawa cytrynowa

    4 łyżki
  • szalotka

    2 sztuki
  • czosnek

    3-4 ząbki
  • papryczka chili

    1-2 sztuk
  • imbir

    1 kawałek wielkości paznokcia
  • Kurkuma mielona Prymat

    1 łyżeczka
  • kolendra mielona

    2 łyżki
  • kminek

    2 łyżeczki
  • sos sojowy

    3 łyżki
  • sos rybny

    4 łyżki
  • cukier brązowy

    5-6 łyżek
  • olej roślinny

    2 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Satay (oryginalnie ognisty!) foto
Zaczynamy od namoczenia wykałaczek w wodzie (niech się moczą do końca - unikniecie przypalenia). Kolejna jest marynata. Wszystkie składniki (oprócz kurczaka :D) wrzucamy do blendera (większe składniki, jak szalotka, czy chilli tniemy wcześniej na mniejsze części). Włączamy blender na kilka minut. Spróbujcie marynaty! Powinna być SŁODKA i SŁONA. Wtedy końcowy satay będzie najlepszy. Jeśli nie czujecie słodyczy, dodajcie trochę cukru, jeśli zaś nie jest dość słony, dodajcie więcej sosu rybnego. Dla dodatkowej ostrości możecie dodać kolejną papryczkę, albo pieprz kajeński.
Krok 2 - Satay (oryginalnie ognisty!) foto
Kurczaka kroimy na paski, wrzucamy do miski i zalewamy marynatą. Mieszamy kurczaka, aby dokładnie obtoczył się w marynacie. Zostawiamy go na co najmniej godzinę, chociaż podobno najlepsze jest po 24 godzinnym marynowaniu (dajcie znać w komentarzach, jeśli ktoś potrafi jedzenie tak do przodu planować :P)
Krok 3 - Satay (oryginalnie ognisty!) foto
Kiedy kurczak będzie gotowy nadziewamy go na wykałaczki. Jeśli pasek kurczaka jest za długi, to go zawracamy i nabijamy drugi raz.
Krok 4 - Satay (oryginalnie ognisty!) foto
Grilujemy. Po pierwszym odwróceniu glazurujemy resztą marynaty z miski.

Podajemy z ryżem jaśminowym oraz sosem orzeszkowym jako dip.
W tym przepisie użyłem ciemnego sosu sojowego, gdyż słoność ma pochodzić od sosu rybnego. Ciemny sos w kuchni azjatyckiej używany jest bardziej dla koloru, jasny używany jest powszechnie zamiast soli.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (7)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Adamorek 09.01.2015 12:06
pyszne te kotleciki
miszelka 09.01.2015 10:04
Muszę kiedyś spróbować :)
w mojej kuchni 09.01.2015 08:47
ależ to smacznie doprawione
R'n'G Kitchen 09.01.2015 07:33
Fajny i ciekawy przepis
olkaaa 09.01.2015 07:25
chętnie spróbuję
zabcia117 09.01.2015 06:54
świetny pomysł :)
ice cubes 09.01.2015 00:20
dobry obiad :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat