Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sasanki

2.0
(6)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ciastka

płatki owsiane 100 gram
sezam 25 gram
mąka pszenna 100 gram
cukier trzcinowy 90 gram
masło 100 gram
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
mleko 4 łyżki

polewa

czekolada gorzka 1 tablicza
mleko 1/3 szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: Sasanki

Płatki rozdrabniamy za pomocą melaksera albo rozcieramy w dłoniach. Rozdrobnione płatki mieszamy z sezamem,mąką, proszkiem do pieczenia, cukrem, masłem i mlekiem.Zagniatamy ciasto,które odkładamy na 30 minut do lodówki. Po tym czasie rozwałkowujemy, wycinamy szklanką koła i pieczemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia około 10-12 minut w 170 stopniach.
Upieczone studzimy,a następnie spód ciastek smarujemy rozpuszczoną czekoladą, odstawiamy do zastygnięcia czekolady.

polewa:
Czekoladę rozpuszczamy z gorącym mlekiem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ola1984 05.02.2016 18:51
Mniam! Do schrupania :)
w mojej kuchni 05.02.2016 16:53
same pyszności do zjedzenia
iziona 05.02.2016 16:19
Fajne te ciasteczka
Stenka 05.02.2016 13:00
smaczne ciasteczka

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak