Sarnina marynowana z cząbrem i kolendrą

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

ml

gniazd

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • sarnina

    25-30 dag
  • cząber

    1 łyżeczka
  • kolendra

    12-15 ziarenek
  • ziele angielskie

    3 ziarna
  • ocet balsamiczny

    2 łyżki
  • olej do smażenia

  • oliwa

    2 łyżki
  • sól

  • cebula

    1 mała
  • marchew

    1 średnia
  • smietana 18%

    50 ml
  • miód prawdziwy

    1 łyżka
  • Owoc jałowca cały Prymat

    kilka szt.
  • Chili pieprz cayenne mielone Prymat

    1/2 łyżeczki
  • Liść laurowy suszony Prymat

    2 szt
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Sarnina marynowana z cząbrem i kolendrą foto
Jałowiec z kolendrą rozgniatamy w moździerzu, dodajemy oliwę, ocet balsamiczny, miód, chilli, ziele angielskie i rozdrobnione liście laurowe, dokładnie mieszamy.
Krok 2 - Sarnina marynowana z cząbrem i kolendrą foto
Mięso marynujemy w marynacie minimum 8 godzin (najlepiej 24 godziny lub nawet nieco dłużej).
Krok 3 - Sarnina marynowana z cząbrem i kolendrą foto
Rozgrzewamy olej i smażymy sarninę na rumiano, podlewamy odrobiną wody i dusimy aż będzie miękka.
Krok 4 - Sarnina marynowana z cząbrem i kolendrą foto
Cebulę i marchew obieramy, cebulę kroimy w piórka, marchew w talarki, dodajemy do mięsa i jeszcze chwilę dusimy. Gdy warzywa będą miękkie, dolewamy śmietane, doprawiamy do smaku solą.
Krok 5 - Sarnina marynowana z cząbrem i kolendrą foto
Podajemy z ulubionymi dodatkami.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (7)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Renia1 14.11.2011 20:44
ale delikatesy
Beatris 05.11.2011 22:23
Bardzo dziękuję, ale obawiam się, że mięso nie przetrzymałoby transportu. Muszę poszukać w makro skoro ziutula-kaszubka je tam widziała.
Mysiunia 04.11.2011 15:50
jadłam nie tak dawno coś w podobie i bardzo mi smakowało:)
ziutula 04.11.2011 15:31
ale pyszne się przezentuje....czasami w makro bywa dobra dziczyzna
BernadettaP 04.11.2011 15:08
Beatris, słyszałam że dziczyznę można dostać w niektórych marketach, ale nie wiem w których. Na szczęście ja mam ten komfort, że nie muszę jej kupować bo co trochę dostaję od teścia i to nam w zupełności wystarcza :-) Ale jak podasz adres, to prześlę Ci kawałeczek na spróbowanie :-)
Beatris 04.11.2011 12:48
Z chęcią posmakowałabym dziczyzny, ale nie mam pojęcia gdzie ją kupić. Niestety nie mam znajomego myśliwego.
Lotar 04.11.2011 10:56
fajny przepis

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat