Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sandacz z ziemniaczaną skorupką

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

wywar rybny gorący 75 ml
filet z sandacza ze skórką 150 d
czosnek posiekany 1/2 łyżki
trybula 4 gałązki
słodka śmietanka 4 łyżki
ziemniaki 100 g
jasna zasmażka błyskawiczna 1/2 łyżeczki
białe wino 50 ml
sól
tłuszcz 3 (roślinny)
cebula 1/2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Sandacz z ziemniaczaną skorupką

Piekarnik rozgrzać do temperatury 200stc. Rozgrzać 2 łyżki tłuszczu, zeszklić na nim cebulę z czosnkiem. Podlać wywarem rybnym i białym winem. Przyprawić solą i pieprzem. Trybulę opłukać, osuszyć, listki oberwać od gałązek, posiekać. Przełożyć ze słodką śmietanką do sosu. Wsypać zasmażkę błyskawiczną, wymieszać. Ziemniaki obrać, opłukać, pokroić w plasterki, gotować 3 minuty w osolonej wodzie. Odcedzić, dobrze osączyć. Filet umyć, osuszyć. Formę żaroodporną posmarować odrobiną tłuszczu, umieścić w niej filet z sandacza (strona ze skórkę do dołu). Przykryć plasterkami ziemniaków, skropić pozostałym tłuszczem. Wstawić do rozegranego piekarnika na środkowy poziom, piec 10-12 minut. Plasterki ziemniaków powinny się zrumienić. Filet z sandacza podawać z sosem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Małgorzata113 09.03.2011 07:44
świetny przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak