Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sandacz z wody.

2.0
(4)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

sandacz filet 1 kg
marchewka 1 szt
pietruszka 1 szt
seler korzeniowy 1 plaster
cebula 1 szt
pieprz ziarna 5 szt
ziele angielskie 3 szt
jajko 3 szt
masło 5 dag
pietruszka zielona 1 łyżka
Liść laurowy suszony Prymat 1 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Sandacz z wody.

Kroki postępowania

1
Sandacz z wody jest polską tradycyjną potrawą wigilijną i jeśli podajemy dwa dania rybne,pierwszym będzie sandacz.
Krok 1 - Sandacz z wody. foto
2
Przygotować lekki wywar i w nim ugotować sandacza, najlepiej w wanience do ryb. Rybę wkładamy do zimnego wywaru powoli doprowadzamy do wrzenia i na małym ogniu. pod przykryciem gotujemy 15-20 min. Pozostawiamy w wywarze, aby nie ostygł.
Rozpuścić masło, dodać drobno posiekane jajka na twardo oraz posiekaną natkę pietruszki. Nie smażyć, tylko wymieszać i podgrzać!
Krok 2 - Sandacz z wody. foto
3
Gorącego sandacza wyłożyć na półmisek, skropić cytryną i posypać gorącą mieszanką masła, jaj i pietruszki.
Ja ,zazwyczaj przed gotowaniem ,dzielę rybę na dzwonka. Opisany sposób podania sandacza, wg znawców jest najwłaściwszym, podkreśla wykwintny smak i aromat tej szlachetnej ryby.
Krok 3 - Sandacz z wody. foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Gabi44 07.01.2014 23:34
Bardzo smaczna ryba.
stef 07.01.2014 22:53
Taka z "wody" jest bardzo smaczna.
joanna__s 07.01.2014 21:40
Pyszna, zdrowa rybka. Super.
Romanowka 07.01.2014 21:00
Pięknie podana, smaczna ryba!
idealme 07.01.2014 19:43
mniam pychotka! :)
fotoviderek 07.01.2014 19:35
Rybka pierwsza klasa :)
kasienka23 07.01.2014 19:18
wspaniała rybka!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak