Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sandacz po bretańsku

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

sandacz 2 kg
cebula czerwona 2 sztuki
pieczarki 400 gram
żółtko jajek 4 szt.
marchew 60-80 gram
masło 70 gram
mąka 4-5 łyżek
szyjki rakowe 120 gram
wino białe wytrawne 300 ml
sok z jednej cytryny
sok z 1 pomarańczy
Kucharek przyprawa uniwersalna
Czosnek suszony Prymat 5 gram
Liść laurowy suszony Prymat 2 sztuki
Bułka tarta klasyczna Prymat 2 łyżki
Zioła prowansalskie suszone Prymat 3-4 łyżki
prawdziwki 1 szt., suszone
jajko 1 szt.

Przepis i sposób przygotowania na: Sandacz po bretańsku

Sandacza sprawić: oskrobać, rozciąć brzuch, usunąć wnętrzności i skrzela. Odciąć głowę, ogon i płetwy, rozciąć rybę wzdłuż grzbietu, mięso odciąć od kręgosłupa z ośćmi, a następnie od skóry. Filety skropić sokiem z cytryny i pomarańczy odstawić na 30 minut.

Warzywa obrać, opłukać, zalać 500 ml wody, wlać wino, dodać głowę, ogon, płetwy, kręgosłup z ośćmi i skórę z ryby oraz liść laurowy, wywar doprawić solą i kucharkiem gotować 20 minut i przecedzić.

Z filetów odkroić 200 g mięsa z części przy ogonie i boków. Pozostałe mięso pokroić na 8 równych kawałków i gotować 10 minut w przecedzonym wywarze od chwili, gdy ponownie się zagotuje. Ugotowaną rybę wyjąć z wywaru. Wywar zachować i doprawić czosnkiem w granulkach.(można dodać listek laurowy)


200 g odłożonego mięsa zmiksować z 1 jajkiem, 2 łyżkami tartej bułki, 1 łyżką mąki i 1 łyżką masła. Masę doprawić solą pieprzem i ziołami prymat, formować z niej pulpety wielkości włoskiego orzecha, obtaczać w 2 łyżkach mąki. Zagotować ponownie wywar, wrzucić pulpety, gotować je 2 minuty od wypłynięcia na powierzchnię i odcedzić.

Wywar przecedzić i odparować do objętości 500 ml. Pieczarki obrać, opłukać, pokroić na plasterki, usmażyć na 2-3 łyżkach masła. Można dodać trochę grzybów suszonych dla aromatu i czosnku.Jego smak powinien być ziołowo-czosnkowy.

Na pozostałym maśle przesmażyć łyżkę mąki, wlać wywar. Gotować mieszając 5 minut, dodać pieczarki, pulpety i szyjki rakowe. Podgrzewać na małym ogniu, doprawić solą i pieprzem, zdjąć z ognia i zaciągnąć 4 żółtkami.(nadal kontrolujmy smak powinien być łagodny ale wyczuwalny aromat czosnku i ziół)

Z bułki wykroić 8 grzanek i zrumienić je w piecu. Na talerzach ułożyć grzanki, na nich ugotowane filety i polać sosem.

Do sosu można dodać 2 trufle pokrojone na plasterki, 1 posiekane mleczko cielęce i doprawić sos kilkoma kroplami maggi.

Podajemy na podgrzanym talerzu z odpowiednim winem tak łagodnym bukietem
(najlepsze są sandacze dzikie nie zbyt stare gdyż mięso może smakować błotniasto)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ronald88 20.08.2011 13:38
super
Anita21 13.02.2011 22:07
mmm musi być bardzo sakowite
zuzanna6 14.12.2010 07:27
Luksusowa potrawa.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak