Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sandacz na sosie z pora.

2.0
(8)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

sandacz filet 18 dag
sok z cytryny
sól
sos
por (biała część) 1 szt
śmietana kremówka 100 ml
ketchup 1 łyżka
brandy 30 ml
sos pikantny chili 1 łyżka
sól, pieprz

Przepis i sposób przygotowania na: Sandacz na sosie z pora.

Kroki postępowania

1
Sandacza posolić, skropić sokiem z cytryny, obtoczyć w mące i usmażyć na maśle z dodatkiem oleju, oczywiście zaczynając smażenie od strony skóry.
Krok 1 - Sandacz na sosie z pora. foto
2
Na patelni rozpuszczamy masło z odrobiną oleju. Dodajemy białe części pora i dusimy. Następnie dodajemy ketchup, łyżeczkę sosu pikantnego chilli, mieszamy i wlewamy śmietanę. Pory dusimy do czasu zredukowania śmietany do połowy. Na koniec doprawiamy solą i pieprzem, wlewamy brandy i sos jest gotowy.
Krok 2 - Sandacz na sosie z pora. foto
3
Na talerz wylewamy sos a na nim układamy usmażonego sandacza.
PS. Sandacz w moim wykonaniu przyprawiony jest mieszanką ziołową do ryb. Doprawienie ryby zależy od naszych smaków. Niektórzy lubią tylko sól i cytrynę.
Krok 3 - Sandacz na sosie z pora. foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Rysia 02.12.2013 18:56
Lubię ryby,pory też.
Beata999 01.12.2013 20:19
Sos porowy jest ciekawy,a do tego sandacz-rewelacja.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak