Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Samosy z ziemniakami i groszkiem

2.0
(9)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka pszenna 300 g
woda zimna 7 łyżek
olej 60 g
olej do smażenia
lubczyk 1 łyżeczka
ziemniaki ugotowane 40 dkg
groszek mrożony 30 dkg
imbir starty 1/2 łyżeczki
Kolendra cała Prymat 1 łyżeczka
Pieprz czarny grubo mielony Prymat do smaku
sól do smaku
Kmin rzymski mielony Prymat do smaku
Kurkuma mielona Prymat 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Samosy z ziemniakami i groszkiem

Do farszu należy jeszcze dodać przyprawę chat masala i pieprz cayenne do smaku- system nie pozwala na wpisanie :)

Mąkę odrobinę posolić i mieszać z olejem – tak jakby wcierać olej w mąkę. Następnie dolewając po łyżce zimnej wody wyrabiać elastyczne ciasto. Dodać rzekomy lubczyk jeszcze raz zagniatać i odstawić na 20 minut. Przykryć lub umieścić w zamkniętym pojemniku, aby nie wyschło.

Po wyjęciu z pojemnika ciasto należy jeszcze raz zagniatać a potem rwać po kawałku i z każdego kawałka wałkować rulon, grubszy niż na nasze kopytka. Pociąć rulon na małe kawałki. Każdy kawałek osobno miętosić w dłoniach, potem podzielić na połowę i każdą połowę cieniutko rozwałkować – tak aby powstał prostokąt ok. 6-7 cm na 14 cm.
Następnie od strony krótszego boku zgiąć ciasto i skleić aby powstał rożek. Rożek napełniać farszem i zamykać od spodu pozostałym ciastem, tak aby wyszła mała piramidka. Zbędne ciasto obcinać nożem. W trakcie lepienia zwilżać brzegi ciasta wodą. Proces lepienia trudno opisać, bo wcale nie jest prosty… zwłaszcza za pierwszym razem.

Farsz: na rozgrzany olej wrzucić kolendrę, zmielony kumin i pozostałe przyprawy. Kiedy rozejdzie się zapach dodać groszek i smażyć kilka minut. Na koniec dodać ziemniaki i ponownie smażyć, aby całość zrobiła się gorąca.

Takim farszem napełniać pierożki i smażyć w rozgrzanym głębokim tłuszczu na brązowy kolor.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Margo1 19.06.2014 10:38
nie robiłam
Seba 19.06.2014 08:38
saame pyszności
Kejti 14.04.2014 10:10
Fajne danie :-)
Magula 04.03.2014 08:14
Ciekawe danie
adelajda 04.03.2014 07:32
chętnie podjem z tego talerzyka :)
marcia7 04.03.2014 01:12
jeszcze nie słyszałam takiej nazwy
SylwiaMagdaSabin 03.03.2014 22:24
Przyznam, że przepis ciekawy

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak