Przepis i sposób przygotowania na: Samosy z ziemniakami i groszkiem
Mąkę odrobinę posolić i mieszać z olejem – tak jakby wcierać olej w mąkę. Następnie dolewając po łyżce zimnej wody wyrabiać elastyczne ciasto. Dodać rzekomy lubczyk jeszcze raz zagniatać i odstawić na 20 minut. Przykryć lub umieścić w zamkniętym pojemniku, aby nie wyschło.
Po wyjęciu z pojemnika ciasto należy jeszcze raz zagniatać a potem rwać po kawałku i z każdego kawałka wałkować rulon, grubszy niż na nasze kopytka. Pociąć rulon na małe kawałki. Każdy kawałek osobno miętosić w dłoniach, potem podzielić na połowę i każdą połowę cieniutko rozwałkować – tak aby powstał prostokąt ok. 6-7 cm na 14 cm.
Następnie od strony krótszego boku zgiąć ciasto i skleić aby powstał rożek. Rożek napełniać farszem i zamykać od spodu pozostałym ciastem, tak aby wyszła mała piramidka. Zbędne ciasto obcinać nożem. W trakcie lepienia zwilżać brzegi ciasta wodą. Proces lepienia trudno opisać, bo wcale nie jest prosty… zwłaszcza za pierwszym razem.
Farsz: na rozgrzany olej wrzucić kolendrę, zmielony kumin i pozostałe przyprawy. Kiedy rozejdzie się zapach dodać groszek i smażyć kilka minut. Na koniec dodać ziemniaki i ponownie smażyć, aby całość zrobiła się gorąca.
Takim farszem napełniać pierożki i smażyć w rozgrzanym głębokim tłuszczu na brązowy kolor.