Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Samosy z ruskim farszem

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Ciasto:
mąka pszenna 2 szklanki
śmietana 12% 4 łyżki
masło 125 g
sól 1 łyżeczka
Farsz:
olej 1 łyżka
siekany szczypiorek 2 łyżki
sól
Pieprz czarny mielony Prymat
olej do smażenia 1 l
ziemniaki
Soda oczyszczona Prymat 1 łyżeczka
twaróg 25 (chudy)
cebula 1 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Samosy z ruskim farszem

Z podanych składników zagnieść niezbyt twarde ciasto. Odstawić. Ziemniaki ugotować, ostudzić, zmielić wraz z serem maszynką o średnim sicie. Cebulę pokroić w drobną kostkę, zeszklić na oleju i wraz ze szczypiorkiem, solą i pieprzem dodać do ziemniaków. Dokładnie wymieszać. Z ciasta odrywać porcje wielkości mandarynki, rozwałkować je na kształt koła (wielkości płyty CD), każde koło przekroić na pół, zlepić brzeg (ten, który stykał się z nożem), tworząc stożek. Napełnić go farszem, następnie dokładnie zalepić pozostałe brzegi . Smażyć w niezbyt gorącym oleju na ciemnozłoty kolor.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

kochanyptysiu 02.09.2011 13:12
cos dla mnie!
rosik93 27.03.2011 23:46
Nigdy nie jadłem , pewnie warto spróbować.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak