Samosy indyjskie świąteczne

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • masło

    6 łyżek
  • mąka

    2 szklanki
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka
  • woda

    8 łyżek
  • sól

    do smaku
  • ziemniak

    2 szt
  • groszek konserwowy

    1/2 szkalnki
  • kalafior

  • przyprawa curry

  • kmin rzymski

  • masło

    1 łyżka
  • mleko

    1/2 szklanki
  • jogurt grecki

    2 łyżki
  • Papryka słodka mielona Prymat

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ciasto:
Z masła, mąki, wody , proszku do pieczenia zagnieść ciasto na samosy. Odłożyć na stolnicę.

Farsz:
Ziemniaki ugotować, dodać 1/2 gorącego mleka i 1 łyżkę masła, ugnieść na puree ziemniaczane, dodać groszek, dodać kilka różyczek kalafiora oraz przyprawy, wymieszać, rozrzedzić jogurtem bałkańskim.

Przygotowanie:
Ciasto rozwałkować. Wykrawać koła trochę większe niż jak na zwykłe pierogi, układać farsz na środku krążka, brzegi zwilżyć wodą, zlepiać i układać na papierze do pieczenia. Następnie posmarować wodą każdego samosa i posypać kminem rzymskim.
Piec około 20 minut lub 15 na termoobiegu w 180 stopniach. Podawać z sosem czosnkowym, salsą jako przystawkę.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (7)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Jagódka77 20.09.2014 14:11
fajny przepis
Koper 03.03.2012 00:16
Przymierzam się do nich od dłuższego czasu :)
caralajna 11.01.2012 14:34
byłam ciekawa jak się je robi :)
Agnieszka_B 11.01.2012 13:45
Fajne pierożki:)
Ewaaa 11.01.2012 12:25
Bardzo ciekawy przepis, bardzo wpada w mój gust :)
treonina 11.01.2012 12:12
świetne! nareszcie jakiś przepis którego nie znałam! dzięki
mikrusiak 11.01.2012 10:30
fajne :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat