Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Samosy indyjskie świąteczne

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

masło 6 łyżek
mąka 2 szklanki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
woda 8 łyżek
sól do smaku
ziemniak 2 szt
groszek konserwowy 1/2 szkalnki
kalafior
Przyprawa curry orientalna Prymat
Kmin rzymski mielony Prymat
masło 1 łyżka
mleko 1/2 szklanki
jogurt grecki 2 łyżki
Papryka słodka mielona Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Samosy indyjskie świąteczne

Ciasto:
Z masła, mąki, wody , proszku do pieczenia zagnieść ciasto na samosy. Odłożyć na stolnicę.

Farsz:
Ziemniaki ugotować, dodać 1/2 gorącego mleka i 1 łyżkę masła, ugnieść na puree ziemniaczane, dodać groszek, dodać kilka różyczek kalafiora oraz przyprawy, wymieszać, rozrzedzić jogurtem bałkańskim.

Przygotowanie:
Ciasto rozwałkować. Wykrawać koła trochę większe niż jak na zwykłe pierogi, układać farsz na środku krążka, brzegi zwilżyć wodą, zlepiać i układać na papierze do pieczenia. Następnie posmarować wodą każdego samosa i posypać kminem rzymskim.
Piec około 20 minut lub 15 na termoobiegu w 180 stopniach. Podawać z sosem czosnkowym, salsą jako przystawkę.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Jagódka77 20.09.2014 14:11
fajny przepis
Koper 03.03.2012 00:16
Przymierzam się do nich od dłuższego czasu :)
caralajna 11.01.2012 14:34
byłam ciekawa jak się je robi :)
Agnieszka_B 11.01.2012 13:45
Fajne pierożki:)
Ewaaa 11.01.2012 12:25
Bardzo ciekawy przepis, bardzo wpada w mój gust :)
treonina 11.01.2012 12:12
świetne! nareszcie jakiś przepis którego nie znałam! dzięki
mikrusiak 11.01.2012 10:30
fajne :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak