Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Saltimbocca

2.0
(5)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

filet z kurczaka 4 plastry
szynka parmeńska 10 dag
szałwia 8 liść
oliwa 1 łyżka
cebula 1
wino białe wytrawne 200 ml
bulion drobiowy 200 ml
sól do smaku
pieprz do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Saltimbocca

Kroki postępowania

1
Mięso umyć, osuszyć, delikatnie rozbić, przekroić wzdłuż na pół. Z jednej strony doprawić solą i pieprzem.
Krok 1 - Saltimbocca foto
2
Pokroić szynkę parmeńską tak, by pasowała do połówek sznycli. Na każdym kawałku ułożyć liść szałwii (ja użyłam bazylii).
Krok 2 - Saltimbocca foto
3
Zawinąć sznycle z szynką i szałwią. Spiąć wykałaczkami.
Krok 3 - Saltimbocca foto
4
Na rozgrzanej oliwie zeszklić drobno poszatkowaną cebulę.
Krok 4 - Saltimbocca foto
5
Dodać mięso i smażyć ok. 5 minut, aż się zrumieni.
Krok 5 - Saltimbocca foto
6
Wlać wino i bulion.
Krok 6 - Saltimbocca foto
7
Dusić mięso ok. 15-20 minut. Doprawić solą i pieprzem do smaku.
Krok 7 - Saltimbocca foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

agnieszka214 22.07.2014 16:56
wyglada super smacznie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak