Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Salceson z owocami

2.0
(0)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

jajko 6 sztuk
mąka 2,5 szklanki
cukier 2 szklanki
olej 1 szklanka
proszek do pieczenia 1 i 1/4 łyzeczki
Przyprawa do piernika ciast i deserów Prymat 1 łyzeczka
kakao 5 łyzek
jabłka 4 sztuki
morele suszone 10 sztuk
śliwki suszone 10 sztuk
rodzynki garść
cukier wanilinowy 1 łyzeczka
Soda oczyszczona Prymat 1 łyżeczka
cukier puder

Przepis i sposób przygotowania na: Salceson z owocami

Białka jaj z odrobiną soli ubić na sztywną pianę. Miksować na małych obrotach, następnie dodać żółtka i stopniowo cukier i cukier waniliowy.

Mąkę przesiać, dodać sodę, proszek i przyprawę.

Gdy w masie jajecznej nie będzie już wyczuwalny cukier (sprawdzić palcem) dodajemy stopniowo na zmianę po trochu mąki, kakao, oleju. Miksujemy na małych obrotach, by składniki ładnie się połączyły.

Jabłka obrać, wyciąć gniazda, pokroić w kostkę.
Morele i śliwki pokroić w kostkę.
Rodynki sparzyć.

Wszystkie owoce dorzucić do ciasta i wymieszać łyzką.
Przelac na blachę 20x30cm, uprzednio wysmarowaną masłem i wyłożoną papierem.

Piec w 180\' około 45-50 minut.

Po ostygnięciu posypać cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak