Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Salceson z dzika

3.0
(14)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

głowa dzika 1
głowa wieprzowa 1
serce dzika 1
wątroba dzika 15 dag
sól do smaku 3 łyżki
ziele angielskie 5
Liść laurowy suszony Prymat 4
skóra wieprzowa 10 dag
czosnek 2 główki
Majeranek suszony Prymat 1 łyżka
ziele angielskie 15 sztuk
Liść laurowy suszony Prymat 15 sztuk
żeberka
karkówka 20 z dzika
Pieprz czarny mielony Prymat 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Salceson z dzika

Kroki postępowania

1
Rozcięte po połowie głowy z dzika i świni zalewamy zimną wodą. Moczymy całą noc, aby pozbyć się krwi.
Krok 1 - Salceson z dzika foto
2
Następnego dnia przekładamy do dużego garnka. Zalewamy zimną wodą. Dodajemy również żeberka, karkówkę oraz nieduży płat skóry wieprzowej. Wsypuję sól (ilość soli zależy od ilości wody także sugeruję jej ilość dobierać indywidualnie).
Krok 2 - Salceson z dzika foto
3
Na małym ogniu podgrzewamy przez około 5-6 godzin nie doprowadzając do wrzenia. Mięso powinno swobodnie odchodzić od kości.
Krok 3 - Salceson z dzika foto
4
Przebieramy je dokładnie pozbywając się nawet najmniejszych kości czy też chrząstek. Skórki wieprzowe z głowy i te dodatkowe odkładamy oddzielnie.
Krok 4 - Salceson z dzika foto
5
Odłożone skórki drobno siekamy w robocie lub mielimy. Dolewamy do nich 5-6 nalewek wywaru i mieszamy.
Krok 5 - Salceson z dzika foto
6
Taką masę zagęszczającą wlewamy do przebranego mięsa. Doprawiamy posiekanym czosnkiem, majerankiem oraz czarnym pieprzem. Ewentualnie dosalamy i masę mieszamy.
Krok 6 - Salceson z dzika foto
7
Tak przygotowany farsz nakładamy do grubych jelit wieprzowych. Dłuższe jelita warto skrócić na kawałki 30 centymetrowe.
Krok 7 - Salceson z dzika foto
8
Kiszki oczywiście zaszywamy z jednej strony, a po napełnieniu również z drugiej, aby farsz nie wypadł.
Krok 8 - Salceson z dzika foto
9
Gotowe kiszki zalewamy wrzątkiem. Dodajemy po 15 sztuk ziela angielskiego oraz liścia laurowego. Parzymy nie doprowadzając do wrzenia około 2,5 godziny.
Krok 9 - Salceson z dzika foto
10
Po tym czasie salceson wyciągamy i formujemy na płasko (w tym celu rozłożone kiszki przyciskamy płaskim denkiem i obciążamy ciężarkiem lub kamieniem).
Krok 10 - Salceson z dzika foto
11
Z podanej ilości składników wyszło 6 salcesonów.
Krok 11 - Salceson z dzika foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

mirosława4 08.02.2017 09:39
apetyczny ten salcesonik
Edith85 22.12.2016 15:31
Robi wrażenie
mileneczka5 22.10.2015 20:58
pysznie:):)
Grazyna0211 14.09.2015 18:20
z dzika jeszcze nie próbowałam
Grażyna13 31.03.2014 18:38
To dopiero rarytas :)
Iwona32 24.02.2014 11:04
smaczne:) bardzo
kuklik 09.11.2013 16:28
z dzikiem nie próbowałam
mela25 21.08.2013 19:35
mój ulubiony,pyszności
IZABELA29 29.07.2013 20:54
cudowności
miki47 12.03.2013 14:48
bardzo pyszne danie
reniatka 09.03.2013 14:15
no prawdziwa meska robota i efekt wspanialy
Wafelek2601 09.03.2013 09:29
oj zjadło by się takiego dobrego salcesonku
Beatris 06.03.2013 12:31
Podeślij troszkę, bo za daleko mam, żeby wprosić się na kolację.
babajaga1969 06.03.2013 10:32
wygląda bardzo smacznie, niestety, nie mam możliwości wypróbowania Twojego przepisu z powodu braku składników :) -ale jest pysznie :)
iziona 06.03.2013 08:15
Pewnie nigdy nie zrobie, ani nie spróbuje, ale wyglada bosko
marcia7 05.03.2013 23:39
domowy musi być doskonały
ALAGOR 05.03.2013 22:27
ciekawe jak wypada w porównaniu z tradycyjnym ?
DOROTA/PATI197799 05.03.2013 21:12
Bardzo fajny salcesonik
Marta17 05.03.2013 20:59
o może to ten dzik co go ostatnio widziałam;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak