Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Salceson na słodko z galaretek

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

galaretka cytrynowa 1 opakowanie
galaretka agrestowa 1 opakowanie
galaretka pomarańczowa 1 opakowanie
śmietana 18 proc 2 opakowanie
cukier waniliowy 1 opakowanie
cukier puder 1/2 sztuk
sok z cytryny 3 łyżka
masło 2 łyżeczka
winogrona 200 g
Żelatyna wieprzowa Prymat
galaretka wiśniowa 1 szt.

Przepis i sposób przygotowania na: Salceson na słodko z galaretek

Galaretki rozpuścić w gorącej wodzie według przepisu podanego na opakowaniu, jednak w mniejszej ilości wody. Przelać galaretki do płaskich miseczek i ostudzić je. Po zastygnięciu galaretko pokroić w kostki. Do wysokiego naczynia wlać śmietanę, zmiksować ją, dodać cukier waniliowy, cukier puder, sok z cytryny, dodać rozpuszczoną w wodzie żelatynę. Zmiksować wszystkie składniki. Pokrojone galaretki włożyć do natłuszczonej masłem tortownicy, wlać ubitą śmietanę i wymieszać dokładnie, aby śmietana dostała się między wszystkie galaretki. Udekorować białym i ciemnym umytym i osuszonym winogronem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

halina17 17.02.2012 12:25
mam ten przepis już ponad 20 lat , rzadko robię ponieważ rodzinka nie za bardzo lubi

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak